Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Večernji list, Objavila: P.B. ]

28. 08. 2018. 09:14 >> 09:07
1

PAPA SAVJETUJE

Roditelji da se ne odriču homoseksualne djece

Papa Franjo je na povratku iz Irske u Italiju poručio da bi roditelji homoseksualne djece trebalo da se mole i razmotre mogućnost da potraže pomoć psihijatra za djecu, objavila je u ponedjeljak agencija DPA.

"U kojoj se godini problem javlja? To je bitno. Jedna je stvar kada se pojavi kod djece, kada postoji puno stvari koje možete učiniti, sa psihijatrom ili... vidjeti kakve su stvari", rekao je papa novinarima u avionu. Druga je stvar kada se homoseksualizam manifestuje "nakon 20 godina", dodao je.

Novinar je upitao papu šta bi trebalo da uradi otac homoseksualnog djeteta, na šta je papa Franjo odgovorio:

"Rekao bih da je prva stvar molitva. Ne osuđujte, već razgovarajte, shvatite i dajte sinu ili ćerki prostora".

Nereagovanje na taj problem bilo bi loše roditeljstvo, rekao je papa.

"Ignorisanje sina ili ćerke sa homoseksualnim sklonostima pokazuje manjak očinstva ili majčinstva", saopštio je, dodajući da roditelji ne smiju da "otjeraju" svoju djecu.

Italijanske gej i lezbijske grupe kritikovale su papine komentare.

"Pričanje o psihijatriji dovodi katoličke roditelje do vjerovanja da je psihijatrijom moguće izliječiti homoseksualnost", rekao je Fabricio Maraczo iz grupe za podršku "Gay Hotline", prenosi ANSA.

"Homoseksualnost nije bolest, već prirodna varijanta ljudskog ponašanja i kao takva treba da bude prihvaćena i poštovana", dodao je Maraco.

Vatikan je, u međuvremenu, povukao papino pozivanje na "psihijatriju" u kontekstu homoseksualnosti u službenom izvještaju sa njegove konferencije za novinare. 

"Kako ne bismo izvrtali papinu misao - nije namjeravao da kaže da se radi o psihičkoj bolesti, ali da možda treba vidjeti kako stoje stvari na psihološkom nivou", objasnila je portparolka Vatikana izostavljanje tih njegovih riječi. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније