Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: P.B. ]

02. 09. 2018. 11:15   >>  10:59 1

ERDOGAN UPOZORAVA

"Nećemo tražiti dozvolu za kupovinu S-400"

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja ne namjerava da od bilo koga traži dozvolu za kupovinu odbrambenih sistema S-400 od Rusije.

"Postigli smo sporazum sa Rusijom o S-400 i neki su zbog toga zabrinuti. Žao mi je, ali nikoga nećemo pitati za dozvolu", rekao je Erdogan turskom listu "Milijet".

Turski predsjednik je 31. avgusta rekao da se nada da će raketne sisteme dobiti "što je prije moguće", podsjeća Tas.

Vijest o rusko-turskim pregovorima o isporuci sistema S-400 prvi put se pojavila u novembru 2016. a godinu kasnije Erdogan je saopštio da je Ankara potpisala ugovor sa Moskvom o kupovini kompleksa S-400 i za to unaprijed platila.

Direktor ruske državne korporacije "Rostek" Sergej Čemezov rekao je da će isporuka početi u martu 2020.

U međuvremenu, Vašington je upozorio Ankaru da bi, u slučaju da od Rusije kupi sisteme S-400, SAD mogle da odbiju da Turskoj prodaju lovce F-35.

Inače, S-400 "trijumf" je moderan protivavionski raketni sistem dugog dometa koji se koristi od 2007. godine.

Osmišljen je da uništava avione, krstareće i balističke rakete, uključujući one srednjeg dometa, a može se koristiti i protiv ciljeva na kopnu.

Kompleks S-400 može da gađa ciljeve na razdaljini i do 400 kilometara, kao i na visini do 30 kilometara.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније