Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

04. 09. 2018. 11:15 >> 11:01

NEPROCJENJIVA ŠTETA

Izgorio fosil žene star 12.000 godina

"Prva Brazilka" Luzia, fosil žene star 12.000 godina u potpunosti je izgorio u požaru koji je u nedjelju uveče zahvatio Nacionalni muzej u Riju de Ženeiru. "Luzia je neprocjenjiv gubitak za sve one koje je zanimala istorija civilizacije", rekao je za AFP direktor Nacionalnog istorijskog muzeja Paulo Knaus.

Dragulj zbirke Nacionalnog muzeja, u kojem je bilo izloženo više od 20 miliona vrijednih arheoloških primjeraka, Luzia je prvi ljudski fosil otkriven u Brazilu 1970. godine u državi Minas Gerais, tokom arheoloških iskopavanja koja je predvodila francuska antropološkinja Anete Laming-Emperaire.

Koristeći kao predložak Luzijinu lobanju naučnici sa Univerziteta u Mančesteru rekonstruisali su njeno lice, a potom je izrađena bista koja je bila izložena u muzeju.

"Luzia je smrtno stradala u požaru", sa žaljenjem kaže Katia Bogea, direktorica Instituta za Nacionalnu umjetničku baštinu (Iphan). Ona optužuje vlasti koje su dopustile velike proračunske rezove, a oni su, između ostalog, pogodili ulaganje u brazilsku kulturnu baštinu.

Knaus smatra da je nedostatak sredstava posljedica "institucijske krize, krize vrijednosti koja već duže vrijeme pogađa zemlju".

Požar je buknuo u nedjelju uveče, nakon što je muzej zatvoren za posjetioce. Zasad nema preciznih podataka o razmjerima uništenja.

Brazilski ministar kulture Sergio Leitao za list Estado de S. Paulo je kazao da je požar vjerovatno izazvan kratkim spojem ili papirnatim balonom koji je dospio na vrući zrak i možda sletio na krov. Takvi baloni su tradicija u Brazilu i često izazivaju požare.

Vatrogasci su vodili bitku s vremenom kako bi spasili vrijedne muzejske eksponate, a iz muzeja je saopšteno da niko nije povrijeđen.

Muzej je osnovan 1818. godine, a u njemu se nalazilo nekoliko ključnih kolekcija, uključujući egipatsku kolekciju, grčko-rimske artefakte, paleontološku kolekciju u kojoj se nalazi i kostur dinosaura pronađen u regiji Minas Gerais, kao i najstariji ljudski fosil pronađen u Brazilu.

Muzej je ukupno posjedovao više od 20 miliona vrijednih predmeta.

Potpredsjednik te institucije Luiz Duarte rekao je za televiziju Globo TV da je muzej godinama zanemarivan.

"Nikad ništa nismo dobili od vlade", kazao je i naglasio da su nedavno završili dogovor s državnom bankom za razvoj BNDES, o velikoj investiciji, kako bi konačno mogli obnoviti palatu i kako bi postavili novi planirani sastav za zaštitu od požara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније