Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 08. 2013. 09:29 >> 09:31

STRAHUJU OD NAPADA

Ambasade SAD zatvorene do 10. avgusta

Američki Stejt department odlučio je da produži trajanje mjere zatvaranja svojih diplomatskih predstavništava na Bliskom istoku do 10. avgusta, zbog informacija da bi mogao da uslijedi teroristički napad Al Kaide.

U saopštenju Stejt department navodi se da je odluka da ambasade i konzulati ostanu zatvoreni donijeta „iz predostrožnosti", a ne „zbog novih prijetnji".

Do sljedeće subote će biti zatvorena predstavništva u Abu Dabiju, Amanu, Kairu, Rijadu, Džedi, Dohi, Kuvajtu, Manami, Muskati, Sani, Tripoliju, Antanarivu, Budžumburi, Džibutiju, Kartumu, Kigali i Port Luisu.

Diplomatska sjedišta SAD u Daki, Alžiru, Kabulu, Heratu, Bagdadu i Basri, biće normalno otvorena sjutra.

Agencija AP navodi da je pojačano prisustvo policije oko američke ambasade u Kairu, a dodatno obezbjeđenje je uočeno i u Jemenu, Jordanu, Bahreinu i Iraku.

Stejt department je u petak izdao upozorenje za građane SAD koji nameravaju da putuju, ukazavši da postoje obavještajne informacije da Al Kaida i njoj bliske grupe planiraju da izvedu veliki teroristički napad na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

Republikanski senator iz Džordžije Saksbi Čamblis izjavio je danas za En-Bi-Si televiziju da „ovako ozbiljne prijetnje nije vidio godinama".

„Sve to veoma podsjeća na vrijeme pred 11. septembar 2001. godine", istakao je senator, koji je imao uvid u podatke američkih obavještajnih i bezbjednosnih službi.

Kongresmen Si Ej Dač Rapersberger, gostujući na istoj televiziji, kazao je da su službe došle do podataka presrevši razgovore visokih rukovodilaca Al Kaide, koji su govorili o „velikom napadu".

„Govorili su o tome kako se priprema ogroman napad i pomenuti su konkretni datumi", rekao je ovaj kongresmen.

Juče je tim povodom zasjedao Savjet za nacionalnu bezbjednost SAD, a o novim informacijama se stalno obavještava i predsjednik Amerike Barak Obama.

Zbog opasnosti od napada, ambasade u Jemenu su zatvorili i Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Američke vlasti ranije su uputile poziv Amerikancima u inostranstvu da tokom čitavog avgusta budu na oprezu, naročito kada budu putovali avionima, vozovima i brodovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније