Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Dnevnik.hr Objavila: P.B. ]

05. 09. 2018. 20:32 >> 20:15
1

VEĆ DVIJE SEDMICE

Djevojčica štrajkuje zbog klimatskih promjena

Jedna 15-godišnjakinja iz Švedske odbija da ide na nastavu sve do izbora u toj zemlji 9.septembra kako bi skrenula pažnju na klimatske promjene.

Greta Tunberg, već dvije sedmice, svakog dana, sjedi na pločniku ispred švedskog parlamenta u centru Stokholma, dijeleći letke na kojima piše: "Radim ovo jer vi odrasli uništavate moju budućnost."

Djevojčicu su na takav aktivizam podstakle najveće vrućine koje su pogodile Švedsku u zadnjih 200 godina, piše britanski Gardijan.

"Ovo radim jer nitko drugi ništa ne preduzima. Moja je moralna dužnost da uradim sve što mogu", kaže Greta.

Kada joj prolaznici govore da bi trebalo da bude u školi ona im, na perfektnom engleskom odgovara da su knjige kraj nje, ali i da takođe razmišlja: ''Šta propuštam ne odlazeći u školu? Šta ću tamo naučiti? Činjenice više nisu bitne, političari ne slušaju naučnike, pa zašto bih onda učila?''

Svi su iznenađeni postupkom djevojčice u zemlji koja je nedavno izglasala najambiciozniji klimatski zakon na svijetu, a slovi i kao zemlja pionir po pitanju zaštite okoline.

Greta, očigledno misli da Švedska vlast ne čini dovoljno.

Njeni roditelji žele da prekine štrajk i da se vrati u školu, dok među predavačima vlada podijeljeno mišljenje.

"Neki smatraju da je dobro to što radim, ali bi ipak željeli, kao pedagozi, da dolazim na nastavu'', kaže 15-godišnjakinja.

Djevojčici se u protestu pridružio i jedan učitelj.

Riječ je o 26-ogodišnjem Benjaminu Vagneru, koji očekuje da će možda dobiti otkaz, kao rezultat nedolaska na posao i svog aktivizma.

Rekao je da Greta svojim postupkom izaziva nevolje, da ne sluša odrasle, ali da jurimo prema katastrofi i da je ovo jedini razuman postupak u ovakvoj nerazumnoj situaciji.

Greti se u protestu pridružuju i prolaznici.

''Najbolja stvar u ovome je što mi se sve više osoba pridružuje. Nevažno je što će mi ovo uzrokovati probleme u školi. Vjerujem da jedna osoba može učiniti razliku“, kazala je Greta.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније