Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr Objavila:P.B. ]

10. 09. 2018. 09:14 >> 08:55

IZBORI U ŠVEDSKOJ

Nekada najliberalnija zemlja EU, danas skreće udesno

Lijeva koalicija predvođena socijaldemokratima na parlamentarnim izborima u Švedskoj ostvarila je tijesnu pobjedu nad strankama desnog centra, dok su antimigrantske Švedske demokrate ostvarili značajan rast podrške, pokazuju privremeni podaci državne izborne komisije.

Nakon prebrojenih glasačkih listića u gotovo sva 6 004 okruga, sa 40,6 odsto glasova u blagom vođstvu se nalazi vladajuća stranka lijevog centra Socijaldemokrati premijera Stefana Lofvena, Zeleni i njihov parlamentarni saveznik Lijeva stranka.

Sa druge strane, četvoročlani blok desnog centra Savez, koji se sastoji od konzervativne Stranke umjerenih, Stranke centra, liberala i demohrišćana, koji na mjestu premijera vidi konzervativnog vođu Ulfa Kristersona, trenutno osvaja 40,3 odsto glasova, pokazuju privremeni podaci državnog izbornog tijela.

Koaliciji lijevog centra u parlamentu od 349 zastupnika pripada 144 mjesta, a Savezu 142, a s obzirom na to da niko nema potrebnu većinu od 175 mjesta, to ukazuje na neizvjesnosti u vezi sa formiranjem vlade.

Nacionalističke Švedske demokrate trenutno dobijaju 17,6 odsto glasova, značajno više od prošlih izbora, kada su imali 12,9 odsto podrške.

To im donosi 63 zastupnička mjesta, a njihov lider Džimi Akeson poručio je nakon objavljenih privremenih rezultata da je spreman na razgovor i saradnju sa svim ostalim strankama, rekavši da pobjedu na ovim izborima želi da pretvori u stvarni uticaj.

"Ostvarićemo ogroman uticaj na ono što će se događati u Švedskoj tokom sljedećih sedmica, mjeseci i godina", zaključio je Akeson, koji je svoju stranku proglasio pobjednikom izbora.

Akeson se nada da njegova stranka, koja se zalaže za izlazak iz EU i obustavljanje imigracija, može imati odlučujuću ulogu u pregovorima oko formiranja vlade.

Akeson je lideru koalicije desnog centra Kristersonu poručio da bira između traženja podrške od Švedskih demokrata i još četiri godine vlade socijaldemokratskog premijera Lofvena.

Kristerson je, nakon objave preliminarnih rezultata, poručio Lofvenu da je vrijeme da odstupi sa svoje pozicije, dok je istovremeno odbacio mogućnost saradnje s Akesonovom strankom.

Loftven je rekao da ne namjerava da odstupi, pozvavši koaliciju desnog centra na međublokovsku saradnju kako bi se našao izlaz iz političke "slijepe ulice".

"Nijedna strana nema većinu, stoga je jedino prirodno prevazići političke podjele kako bi se moglo upravljati Švedskom", rekao je Lofven.

Pobornicima je poručio da su Švedski demokrati "slavili Hitlera i rasplamsali plamen rasizma", zaključivši da umjerene stranke imaju "moralnu odgovornost" za formiranje vlade.

U jeku strahova od imigracije, Švedska je tako kao jedna od najliberalnijih evropskih država na ovim izborima doživjela skretanje udesno.

Ultradesne stranke proteklih godina su postigle značajan uspon širom Evrope u jeku sve jačih strahova za sopstveni nacionalni identitet i učinaka globalizacije nakon sukoba na Bliskom istoku i u Africi.

Tako je priliv od 163 000 tražilaca azila 2015. - najviše u Evropi u odnosu na broj stanovnika od 10 miliona - polarizovao i glasače u Švedskoj i razbio političke konsenzuse.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније