Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: P.B. ]

10. 09. 2018. 15:40   >>  15:23 1

POVODOM NOVE GODINE

Netanjahu apelovao na zajedništvo

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je povodom jevrejske Nove 5779. godine poručio Jevrejima širom svijeta da iznad svih njihovih međusobnih razlika postoji veliko zajedništvo.

U kratkoj video poruci snimljenoj u njegovom kabinetu i emitovanoj sinoć, Netanjahu je podsjetio na dostignuća Izraela u posljednjim decenijama i istakao dokle se stiglo od holokausta u Drugom svjetskom ratu u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja.

Izraelski lider je izrazio vjeru u jevrejsku budućnost, naglasivši da je jevrejski narod ujedinjen ne samo zajedničkom prošlošću, već zajedničkom vatrenom podrškom i poštovanjem slobode, pluralizma i debatama.

Uz to je apelovao na Jevreje u svijetu da dođu u Izrael u posjetu i da ostanu.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin je povodom jevrejske Nove godine takodje apelovao na jedinstvo Jevreja i da misle na ono što dijele.

"Hajde da se osvrnemo na veze koje nas spajaju. Mi smo jedan narod sa zajedničkom istorijom i zajedničkom budućnošću. Mi dijelimo posvećenost budućnosti jevrejskog naroda bez obzira na naše razlike. Dijelimo posvećenost boljem svijetu i obavezu da ga stvorimo", rekao je Rivlin.

Uoči Nove godine izraelski mediji su objavili da je broj Jevreja u svijetu dostigao 14,7 miliona.

U Izraelu ih živi 6,6 miliona, 45 odsto od ukupnog broja.

Van Izraela najviše Jevreja živi u SAD - 5,7 miliona.

Broj onih koji mogu da dosele u Izrael na osnovu Zakona o povratku je znatno veći - 23,5 miliona i obuhvata sve one koji imaju najmanje jednu baku ili djeda Jevreja, u braku su sa Jevrejinom ili su primili judaizam, navode izraelski mediji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније