Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr Objavila:P.B. ]

11. 09. 2018. 14:01   >>  13:43

U EVROPSKOM PARLAMENTU

Danas raspravljaju o sankcijama Mađarskoj

Evropski parlament danas će raspravljati o tome hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv Mađarske. Predstavnici će raspravljati o tome da li je Mađarska desničarska vlada rizik za vrijednosti Evropske unije, posebno zbog njihove politike u vezi migranata.

Raspravljaće o izvještaju o Mađarskoj i mogućem pokretanju člana 7 Ugovora o EU.

U ekstremnom slučaju, ovaj član predviđa ukidanje glasačkih prava zemlji koja krši evropske vrijednosti.

Do ove rasprave dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Evropska komisija pokrenula sličan proces protiv Poljske.

Ipak, kako javlja BBC, ovo je prvi put da bi se Evropski parlament okrenuo primjeni Člana 7.

Očekuje se da će se mađarski premijer Viktor Orban lično braniti protiv ovih optužbi u Evropskom parlamentu.

BBC javlja da je pripremio protivargumente na 100 stranica.

Orban i njegova stranka "Fidesz" već su tvrdili kako su brojni problemi koji su u vezi sa vladavinom prava davno riješeni.

Iako je Orbanova stranka osvojila dvije trećine mjesta u mađarskom parlamentu, pa iako Orban ima podršku u Mađarskoj, nema je u Evropskoj uniji.

Odbor sastavljen od predstavnika EU koji je pripremio izvještaj o stanju u Mađarskoj istaknuo je problematičan stav mađarske vlade prema migrantima, što uključuje i novi zakon koji je mađarska vlada najavila, a koji bi kažnjavao advokate i aktiviste koji pomažu tražiocima azila.

U svom osvrtu na Orbanovu vladavinu poručili su i da je problematičan njegov stav prema medijima, sudovima i univerzitetima.

Džudit Sargentini, koja će predvoditi glasanje u srijedu o tome hoće li biti preduzete mjere protiv Mađarske, upozorila je svoje kolege predstavnike da su u pitanju osnovne vrijednosti Evropske unije.

Njena predložena rezolucija upozorava da akcije Mađarske predstavljaju sistemsku prijetnju osnovnim demokratskim vrijednostima EU.

Budimpešta tvrdi da su njene protivmigrantske mjere i odbrana suverenih prava u skladu sa raspoloženjem evropskih birača, koji će izabrati novi saziv parlamenta u Strazburu u maju iduće godine.

Da bi bio pokrenut postupak protiv Mađarske, odnosno Orbana i njegove vlade, potrebno je da tu inicijativu podrži dvije trećine europarlamentaraca.

Oni će o ovom pitanju glasati u srijedu, a teško je procijeniti kako će glasanje biti završeno, javlja BBC.

Protivljenje Orbanovoj viziji ne dolazi samo od ljevice.

Zbog njegovih stavova uznemirenost se pojavila i u redovima Evropske pučke stranke (EPP).

"Zastupnici desnog centra imaju jasan izbor", rekao je Gaj Verhofštat, direktor ALDE grupe. "Podržite slobodu i vrijednosti EU sankcionišući Orbana ili kapitulirajte pred populistima krajnje desnice koji promovišu neslobodu."

I dok su Orbanovi potezi izazvali protivljenje, populisti širom EU ih hvale.

Tako je vođa krajnje desne austrijske stranke, vicekancelar Hajnc-Kristian Štrahe, rekao da bi "rado" pozvao Orbanovu stranku u zajednički blok, a novi italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini takođe je izrazio divljenje prema Orbanu.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovac rekao je novinarima u Briselu u ponedjeljak da Orbanova vlada smatra taj predlog Evropskog parlamenta "lovom na vještice".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније