Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Radio Slobodna Evropa, objavila B.B. ]

11. 09. 2018. 15:42   >>  15:24

KLIMATSKE PROMJENE

Gutereš: Moguća katastrofa do 2020. godine

Svijet ima dvije godine da djeluje protiv klimatskih promjena da ne bi bio suočen s katastrofalnim posljedicama, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i pozvao civilno društvo da traži od svjetskih vođa da polažu račune.

"Ukoliko ne promijenimo sadašnji tok do 2020. godine rizikujemo katastrofalne posljedice za ljude i prirodne sisteme koji nas održavaju", rekao je Gutereš u UN, prenosi Beta.

On je govorio tri dana pred svjetski samit posvećen klimi, koji treba u San Francisku da okupi hiljade poslanika, gradonačelnika, zvaničnika nevladinih organizacija i kompanija.

"Od presudnog je značaja da civilno društvo, mladi, grupe žena, privatni sektor, vjerske zajednice, naučnici i ekološki pokreti u svijetu traže od vođa da polože račune", rekao je Gutereš.

Gutereš je predstavio crnu sliku prijetnji za prehrambeni lanac i pristup vodi i rekao da je svijet suočen s "direktnom egzistencijalnom pretnjom" i najvećim izovom ovog vremena.

"Klimatske promene idu brže od nas i mi treba da prekinemo s paralizom. Imamo sredstva da učinimo naše djelovanje efikasnim, ali, čak i poslije Pariskog klimatskog sporazuma, nedostaje nam vođstvo i ambicija da učinimo ono što treba da učinimo", rekao je generalni sekretar UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније