Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

11. 09. 2018. 17:49   >>  17:33 1

GODIŠNJICA 9/11

SAD: Komemorativni skupovi, novi spomenici...

Amerikanci obilježavaju danas godišnjicu terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001.

Organizuju se razni komemorativni skupovi i dobrovoljni projekti, otkrivaju se novi spomenici žrtvama.

Hiljade ljudi, rođaci žrtava, preživjeli, spasioci okupilo se jutros na spomen trgu gdje su nekad stajale dvije kule Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Ceremonija je počela minutom ćutanja i odzvanjanjem zvona u 8.46 po lokalnom vremenu kada je trgovinski centar pogodio prvi od dva aviona kojima su pilotirali teroristi. Rođaci žrtava ćutke su visoko podigli panoe sa slikama svojih voljenih.

Predsjednik SAD Donald Tramp i potpredsjednik Majk Pens otišli su na druga dva mjesta gdje su oteti avioni pali 11. septembra, prije 17 godina, u najtežem terorističkom napadu na američkom tlu.

Tramp i prva dama Melanija odletjeli su u Pensilvaniju da se pridruže komemoraciji u polju blizu Šanksvila, gdje je u subotu otkriven novi spomenik žrtvama u avionu koji se tu srušio. Novi spomenik dobio je naziv "Kula glasova".

Pens prisustvuje ceremoniji u Pentagonu, u Vašingtonu, koji je tekođe bio meta terorista.

Gotovo 3.000 ljudi poginulo je u napadima 11. septembra. Ti napadi i danas oblikuju američku politiku i svakodnevno ponašanje što je i dalje vidljivo na mnogim mjestima, od aerodroma do poslovnih zgrada.

Komemoracije povodom tog datuma su sada postale uobičajeni rituali, kada se čitaju imena nastradalih i okupljaju porodice i političari.

Poslije ceremonije u Njujorku večeras dva jaka snopa svjetlosti biće uperena u noćno nebo sa mjesta gdje su bile dvije kule.

I dalje se šire spomen obilježja za te napade. U Šanksvilu gdje je upravo oktrivena Kula glasova biće dodato i zvono na vjetar za svaku od 40 osoba koje su tamo poginule, a u Njujorku, gdje su srušene dvije kule, uskoro će početi rad na novoj stazi u znak sjećanja na spasioce.

Istovremeno se nastavlja obnova. Stanica podzemne željeznice koja je uništena 11. septembra prije 17 godina ponovo je otvorena u subotu. U junu je otvorena zgrada tri Svjetskog trgovinskog centra od 80 spratova, jedna od nekoliko novih poslovnih zgrada koje su već završene ili se planiraju na tom mjestu. Tu se gradi i centar za izvođačku umjetnost.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније