Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

12. 09. 2018. 13:56 >> 13:38

RASPRAVA U EP

Potrebna reforma zaštite autorskih prava

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su predlog direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu, koja je posljednjih mjeseci izazvala burne polemike.

Za usvajanje direktive je bilo 438 poslanika, dok je protiv bilo 226.

Predlog direktive koja bi po ocjeni Evropske komisije trebalo da uvede Evropsku uniju u 21. vijek i da obezbijedi da autori muzike, filmova i vijesti budu pravedno plaćeni za svoj rad, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u EU.

Snage odmjeravaju na jednoj strani medijske kuće i poznati muzičar Pol Makartni,  a na drugoj tehnološki giganti i pobornici slobode interneta.

"Otkako je Evropska komisija iznijela svoj predlog prije dvije godine vode se komplikovane rasprave, koje su ponekad teške, a takođe se intenzivno lobira sa svih strana", rekla je evropska komesarka za digitalnu privredu i društvo Marija Gabrijel, uoči glasanja u Evropskom parlamentu, prenijela je Hina.

"Sada smo u odlučujućoj fazi: današnja pravila pripadaju prošlom svijetu u kojem nije bilo širokopojasnog interneta, smartfona ili društvenih mreža", kazala je ona.

To nije glasanje o konačnom prihvatanju zakonodavnog predloga, nego tek utvrđivanje pozicije Evropskog parlamenta, na osnovu koje se mogu otvoriti pregovori o konačnom tekstu zakona sa drugim zakonodavcem, Savetom EU, odnosno s državama članicama.

Evropski parlament je u julu odbio predlog koji je nešto ranije usvojio nadležni Odbor za pravna pitanja, a danas će poslanici ponovno glasati o tom predlogu.

"Kako pada prodaja novina, jedina nada je uvođenje internetskog prihoda. Ali, veliki internetski igrači jednostavno besplatno ubiraju plodove rada izdavača i agencijskih novinara, a rezultat je siromašenje cijele industrije", upozorili su početkom septembra šefovi novinskih agencija u pismu Evropskom parlamentu.

Oni su optužili "Fejsbuk" i "Gugl" da svoje protivljenje grade na "potpunoj laži" - navodnoj prijetnji slobodnom pristupu internetu.

"Mi samo tražimo da oni koji kradu vijesti pošteno plate", naveli su.

Borba se vodi oko dva člana predloga zakona.

Prvi je član 13 po kojem bi platforme kao što je Guglov Jutjub (YouTube) bile zakonski odgovorne za kontrolu korišćenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se spriječilo potkradanje njihovih autora.

Drugi je član 11 koji bi uveo tzv. "susjedna prava" (autorskom pravu susedna ili srodna prava) odnosno tzv. "porez na linkove", po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale da dobijaju i naknadu za autorska prava kada bi "Gugl" ili druge internetske stranice dijelile linkove na njihove članke, uključujući čak i kratke djelove članaka.

Na predlog zakona podnijeto je više od 250 amandmana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније