Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

12. 09. 2018. 17:13 >> 16:55

EVAKUACIJA NA ISTOKU

SAD: Nestašice na pumpama i u prodavnicama

Stanovnici priobalnih djelova Sjeverne i Južne Karoline dok se sklanjaju pred udarom Florens, najsnažnijeg u posljednjih više decenija, suočavaju se s nestašicama goriva na pumama i praznim rafovima u prodavnicama.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da će oluja, praćena vjetrovima brzine 215 kilometara na čas, vjerovatno do petka pogoditi južnu obalu Sjeverne Karoline.

Prema prognozama, oluja će biti praćena višednevnom obilnom kišom koja bi mogla da izazove veliki poplave od Južne Karoline do Virdžinije, prenio je Glas Amerike.

Vlasti su naložile evakuaciju više od milion ljudi duž obale tri savezne države, dok su univerziteti, škole i fabrike zatvoreni. Zvaničnici Federalne agencije za vanredne situacije su upozorili da bi stanovnici nedjeljama mogli biti bez električne energije.

Juče su zabilježene duge kolone vozila ka unutrašnjosti, dok je guverner Sjeverne Karoline ubjeđivao ljude da se evakuišu, prenio je Asošiejtid pres.

Veliki uraganski talas se približava američkim državama Sjevernoj i Južnoj Karolini i Virdžiniji i mogao bi da izazove katastrofalno vrijeme čak do Pensilvanije i Ohaja. Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grjam upozorava da ogromna veličina uragana Florens znači da će se on nadaleko osjetiti.

Meteorolozi su rekli da se vjetrovi uraganske snage protežu 65 kilometara od oka uragana Florens, i da dostižu 240 kilometara od njegovog centra. To znači da će uragan sa sobom donijeti jaku kišu u države duž američke istočne obale. On neće biti samo problem na obali, jaka kiša u Apalačkim planinama bi mogla da izazove bujične poplave.

Vanredno stanje proglašeno je u Virdžiniji, Sjevernoj Karolini, Južnoj Karolini i Merilendu.

Vojska je saopštila da je Nacionalna garda Južne Karoline mobilisala oko 1.600 vojnika i vazduhoplovaca da se pripreme za uragan Florens.

Još dvije oluje jačaju u Atlantskom okeanu kako se približava vrhunac ovogodišnje sezone uragana - tropska oluja Ajsaks se približava Karibima, a uragan Helen je na vodi i ne predstavlja opasnost za kopno.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je juče da je Bijela kuća "spremna kao što nikad niko nije bio", za opasni uragan.

"Bilo koji iznos novca, šta god je potrebno - uradićemo to", rekao je Tramp.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније