Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Jutarnji.hr, Objavila: P.B. ]

16. 09. 2018. 08:25 >> 08:09

RATNE IGRE

Japan zabrinut zbog ruskih vojnih vježbi

Ruska vojska je u sklopu velikih manevara Istok-2018 u Sibiru i na Dalekom istoku počela vježbe u Japanskom moru, što zabrinjava Tokio koji strahuje od jačanja ruskog vojnog prisustva.

U vježbama na vojnom terenu za obuku Kler u Primorskom kraju na istoku Rusije mornarička pješadija je simulirala zauzimanje obale uz pomoć avijacije i artiljerije.

"Specifičnost ove vježbe je učestvovanje mornaričke pješadije, avijacije, brodova Pacifičke flote i artiljerije", objasnio je general Dmitrij Kovalenko.

Japan je zabrinut zbog sve većeg vojnog prisustva Rusije u toj oblasti, naročito na Kurilskim ostrvima, koje je Sovjetski Savez okupirao nakon Drugog svjetskog rata.

Japan na njih polaže pravo i dvije zemlje zbog toga do sada nisu potpisale mirovni sporazum.

U najvećim vojnim manevrima u istoriji Rusije učestvuje blizu 300 hiljada vojnika, 36 hiljada vozila, 1000 aviona i 80 brodova.

Predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak prisustvovao vježbama i obećao da će i dalje jačati rusku vojsku i opremati je najmodernijim naoružanjem u kontekstu stalnih napetosti sa Zapadom.

Iako ruska vojska pominje dugo pripremane vježbe i njihovo obrambeno obilježje, NATO osuđuje kao probu za sukob "velikih razmjera".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније