Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

17. 09. 2018. 09:02 >> 08:43

U SVIJETU

Pivo će poskupiti najmanje 15 odsto

Pivo bi naredne godine, zbog ovogodišnje suše, trebalo da poskupi više od 15 odsto, a očekujse i rast skoro svih važnih troškova u proizvodnji tog pića.


Prema izvještaju investicione banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16 odsto, prenosi Capital.ba.

Ti troškovi će se vrlo vjerovatno preliti na cijene piva naredne godine.

Poskupljenje proizvodnje prvenstveno je rezultat skoka cijene ječma, jednog od ključnih sastojaka piva, čiji je rod ove godine uveliko podbacio širom Evrope zbog suše.

Zbog očekivanja smanjene ponude pivarskog ječma, cijena te sirovine početkom avgusta dostigla je najviši nivo u posljednjih pet godina, od 236 eura po toni.

Krajem avgusta cijene ječma u Velikoj Britaniji su više 37 odsto na godišnjem nivou, a u Francuskoj 23 odsto.

Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, svjetske zalihe ječma su najmanje od 1984. godine.

Međutim, pivari se ove godine nijesu našli samo na udaru skupljeg ječma. Snažno su porasle i cijene energije, pa i aluminijuma od kojeg se proizvode limenke i to osam odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније