Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

17. 09. 2018. 10:00   >>  09:40

DIJAS-KANEL

"Odnosi Kube i SAD nazaduju"

Odnosi između Kube i SAD nazaduju od dolaska Donalda Trampa u Bijelu kuću, rekao je kubanski predsjednik Migel Dijas-Kanel u intervjuu za televiziju Telesur.

"Odnosi danas nazaduju. I dalje održavamo puteve dijaloga i naš stav je da ne odbacimo ni jedan mogući trenutak za dijalog, ali to treba da bude između jednakih, treba da nas poštuju, a ne da uslovljavaju naš suverenitet", rekao je sinoć kubanski vođa koji je na čelu Kube naslijedio Raula Kastra u aprilu ove godine.

Kuba i SAD ponovo su uspostavile odnose jula 2015. poslije više od 50 godina prekida, međutim, američki Kongres je zadržao ekonomski embargo na snazi od 1962. godine, protiv volje tadašnjeg predsjednika Baraka Obame.

Dolazak Donalda Trampa za predsjednika obilježio je novo zahlađenje s ponovnim uvođenjem sankcija u novembru 2017. i zatim nerazjašnjena epizodama s zdravstvenim problemima američkih diplomata na Kubi zbog čega je smanjen broj Amerikanaca u diplomatskoj misiji u Havani.

Predsjednik Dijas-Kanel rekao je da Kuba nije nikog napala, a odbacio je i svaku moguću umiješanosti Rusije u napade, što su pominjali neki listovi.

"To je nemoguće imamo suviše etike da bi od nekog tražili da napadne nekog drugog", rekao je on. Ponovio je da embargo ima katastrofalne posljedice na Kubu.

"Glavna prepreka za razvoj ostrva je embargo koji su uvele SAD. To je brutalna praksa, zločin protiv čovječnosti, protiv našeg naroda. To je narod osuđen da umre od gladi", rekao je on. Dodao je: "Mi želimo da živimo u normalnim uslovima za jednu zemlju, jer ne predstavljamu prijetnju nikome".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније