Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

17. 09. 2018. 16:52 >> 16:33

POSLJEDICE TROVANJA

Verzilov nepokretan, izgubio vid i sluh

Petar Verzilov, izdavač ruskih online vijesti, povezan s ruskom pank grupom "Pussy Riot", za kojeg se sumnja da je otrovan, izgubio je vid, sluh i sposobnost kretanja, ali se osjeća bolje po dolasku na liječenje u Berlin, saopštila su dva njegova prijatelja.

Njemačka vlada je danas poručila kako se nada punom oporavku kritičara ruske vlasti koji je na liječenju, zbog sumnje u trovanje.

"Pratimo slučaj i naravno, zabrinuti smo zbog zdravlja gospodina Verzilova. Nadamo se da će uskoro biti bolje i u potpunosti se oporaviti", rekla je portparolka njemačkog Ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za novinare.

Portparolka njemačke vlade rekla je da su bila obaviješteni o dolasku Verzilova u Berlin, ali da Vlada nije bila uključena u organizaciju putovanja.

Ona je odbila da kaže je li se o slučaju Verzilova raspravljalo u petak na sastanku njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Masa i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, ali je dodala da su ljudska prava uvijek tema sličnih razgovora.

Verzilov je stigao u Berlin iz Moskve kasno uveče u subotu u medicinskom helikopteru.

Kako je rekao u nedjelju glavni direktor organizacije za ljudska prava "Cinema for Peace" Jaka Bizilj, ta organizacija je platila troškove prevoza, i Rusija je bila "kooperativna" po tom pitanju.

Verzilov je izdavač "Mediazone", ruskog portala koji je usmjeren na kršenja ljudskih prava unutar ruskog kaznenog zakona.

On je, inače, utrčao na teren tokom finalne utakmice Svjetskog fudbalskog prvenstva u Moskvi u julu između Hrvatske i Francuske, zajedno s još tri žene povezane s grupom "Pussy Riot".

Ta pank grupa se istakla 2012. godine kada su pritvoreni članovi zbog protesta protiv predsjednika Vladimira Putina u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi.

Grupa je tim činom postala simbol borbe protiv Kremlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније