Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

17. 09. 2018. 17:57   >>  17:38 1

NAJNOVIJI ŠPIJUNSKI SATELIT

Izrael objavio snimak Asadove palate

Izrael je objavio snimke svog najnovijeg špijunskog satelita, uključujući fotografiju palate sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Izraelski mediji komentarišu taj potez kao skrivenu prijetnju Asadovom režimu.

Snimci satelita Ofek 11 objavljeni su povodom 30. godišnjice prvog orbitalnog lansiranja 19. septembra 1988. godine.

Na tri fotografije, osim Palate naroda, kako je nazvana, vide se tenkovi u sirijskoj vojnoj bazi i međunarodni aerodrom Damask, koji je bio cilj navodnog izraelskog raketnog napada u subotu uveče.

Objavljivanje tih snimaka moglo bi se smatrati kao pokazivanje snage i prijetnja susjednoj Siriji, u kojoj je Izrael više puta napadao iranske mete od 2017. godine.

Meta napada u subotu je bio iranski avion na međunarodnom aerodromu Damask, koji je navodno isporučio oružje snagama sirijskog predsjednika i jedinicama iranske Revolucionarne garde koje se bore na njegovoj strani u građanskom ratu u Siriji, te nekoliko skladišta oružja.

Izrael taj napad nije zvanično komentarisao, ali je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u nedjelju, kako se čini, potvrdio da je njegova zemlja odgovorna.

"Izrael stalno radi na sprečavanju neprijatelja da se naoružaju unaprijeđenim oružjem. Naše crvene linije su oštrije nego ikad i naša odlučnost da ih zaštitimo je jača nego ikada", rekao je Netanjahu na početku sjednice vlade.

Sirijska državna novinska agencija SANA je objavila da je Izrael gađao aerodrom raketama i da je aktivirana protivvazdunša odbrana, pa je nekoliko projektila oboreno.

U nedjelju je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji navela da je izraelski udar nanio "značajnu" štetu aerodromu, ali nije bilo izvještaja o žrtvama.

Izrael se već godinama brine da Iran koristi mogućnost koju pruža sirijski građanski rat da se vojno učvrsti u Siriji kako bi mogao da prijeti i dalje jevrejskoj državi uz prijetnju koju već predstavlja proiranski Hezbolah u Libanu.

Izrael je izveo od 2017.godine preko 200 udara na iranske meta u Siriji, saopštila je nedavno izraelska vojska.

Satelit Ofek 11 lansiran je 13. septembra 2016. godine i mada nije odmah djelovao kako valja ipak su prvi snimci stigli devet dana kasnije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније