Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/AFP ]

20. 09. 2018. 00:04 >> 23:46

SAVJET EVROPE

O rješavanju krize sa Rusijom u oktobru

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope glasaće početkom oktobra o predlogu rješavanja višegodišnje krize s Rusijom, saopštio je večeras Savjet Evrope sa sjedištem u Strazburu.

"U cilju jačanja legitimnosti i efikasnosti mehanizama donošenja odluka, odbor Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope predložio je određene promjene u rješavanju nekih pitanja kao što su ovlašćenja nacionalnih delegacija i uslovi glasanja", navodi se u sapštenju.

Preispitavanje ovlašćenja i nadležnosti nekih nacionalnih delegacija od sada će morati da dobije više podrške da bi to bilo usvojeno, a o tim novim pravilima će raspravljati Parlamentarna skupština Savjeta Evrope  9. oktobra na svom jesenjem zasijedanju.

Savjet Evrope je u osudi pripajanja crnomorskog poluostrva Krima Rusiji suspendovao ruskim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini pravo glasa o određenim pitanjima.

Neki analitičari smatraju da bi nova pravila mogla da ugroze sankcije Rusiji zbog Krima iako se u nacrtu rezolucije navodi da se pravila ne mijenjaju u cilju "rješanja čisto političkih pitanja". Međutim, agencija Frans pres ocjenjuje da je teško da se ne napravi veza s krizom s kojom se suočavaju ta organzacija i Rusija od 2014. godine.

Naredna 2019. godina se čini odlučujućom za rješavanje krize s Rusijom, pošto se na proljeće bira novi generalni sekretar jer Norvežaninu Torbjornu Jaglandu ističe mandat. Međutim, prema novim pravilima ukoliko se ona usvoje, nacionalnim delegacijama, koje su lišene nekih prava, biće omogućeno da učestvuju u izboru novog sekretara.

Neimenovi izvori Savjeta Evrope rekli da nova pravila pružaju priliku za ponovnu saradnju s ruskim poslanicima. Ako se usvoje nova pravila u Savjetu Evrope, na Rusiji je da odluči da li će imati 2019. godine svoju delegaciju ili ne u toj organizaciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније