Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

21. 09. 2018. 11:22   >>  11:08 2

DIGITALNA DIKTATURA?

Kina uvodi zastrašujući nadzor nad ljudima

Kineske vlasti uvode nešto što nazivaju "društveni kredit", svojevrsni sistem bodovanja svakog pojedinca u društvu, koji će u značajnoj mjeri određivati šanse tih pojedinaca u životu, koji podrazumijeva stalni nadzor građana.

Svi koji su čitali romane koji opisuju 24-časovni nadzor nad cijelom populacijom, sa nelagodom će primiti vijesti koje dolaze iz Kine.

Da je Kina zemlja sa manjim stepenom ličnih sloboda od većine zapadnih zemalja, nije nikakva tajna. Ali planovi vladajuće Komunističke partije u Kini zvuče kao da su prepisani iz nekog od poznatih romana Džordža Orvela ili Oldosa Hekslija.

Naime, vladajući u Kini uvode nešto što nazivaju "društveni kredit", svojevrsni sistem bodovanja svakog pojedinca u društvu, koji će u značajnoj mjeri određivati šanse tih pojedinaca u životu.

U roku od nekoliko godina, poručuje kineska Komunistička partija, taj sistem "jednima će dozvoliti da slobodno šetaju svuda, dok će drugima, diskreditovanima, otežati da naprave ijedan jedini korak".

Kako javlja australijski ABC, "društveni kredit" je nešto poput lične kartice sa bodovima koju će dobiti svaki od 1,4 milijarde stanovnika Kine.

Čemu služi društveni kredit? Imaće dvojaku funkciju - građani sa visokim društvenim kreditom imaće VIP tretman u hotelima i aerodromima, jeftine kredite, ubrzan upis na najbolje univerzitete, kao i pristup najboljim radnim mjestima.

Naravno, postoji i druga strana te priče. Naime, oni sa niskim društvenim kreditom mogu dobiti zabranu putovanja, zabranu zapošljavanja u državnim i javnim preduzećima, ali i zabranu podizanja kredita.

Ovaj orvelijanski program sprovodiće se zahvaljujući high-tech nadzornim sistemima, koje će kontrolisati vještačka inteligencija na kojoj Kina intenzivno radi već godinama.

Nadzorne kamere biće opremljene softverom za prepoznavanje lica i skeniranje tijela kao i geo-trackingom kako bi svaki građanin Kine bio pod konstantnom prismotrom.

200 miliona kamera će kontrolisati baš sve

Primjera radi, mreža od nevjerovatnih 200 miliona kamera pratiće svaki pokret ljudi. Do koje će mjere svaki korak biti važan, ilustruje i podatak da će društveni kredit biti smanjen za nekoliko bodova ako osoba u prodavnici kupi, na primjer, preveliku količinu alkohola (jer to možda znači zavisnost). Ali te bodove će biti lako vratiti kupovanjem pelena za bebe (jer takav potez sugeriše društvenu odgovornost). Sistem će svaki pokret, svake osobe, pratiti "uživo", što znači da će se društveni kredit svakog pojedinca stalno ažurirati zavisno od toga šta osoba radi.

Ipak, iznos društvenog kredita neće zavisiti samo od toga šta ljudi kupuju u trgovinama, već i od toga šta rade ili govore prijatelji i porodica te osobe. Na primjer, ako nečiji najbolji prijatelj ili otac kažu nešto negativno o vlastima, to će se negativno odraziti na društveni kredit te osobe. Isto važi i za odabir partnera.

Aplikacije na pametnim telefonima takođe će se koristiti za prikupljanje podataka o ljudima, odnosno neprestano praćenje njihovog svakodnevnog ponašanja.

Najveći projekat društvene kontrole u istoriji

U sistem bodovanja građana biće uključeni i tradicionalni izvori informacija poput službene državne dokumentacije o svakom pojedincu (rezultati i ocjene iz škole, medicinski kartoni, sigurnosne procjene i finansijski zapisi). Svi ti podaci, na kraju će određivati koliki će biti društveni kredit pojedine osobe u Kini.

U ovaj veliki projekat uključeno je više kompanija koje rade pod kontrolom države kako bi koordinisali i konfigurisali ovu tehnologiju i na kraju finalizovali algoritam koji će određivati nečiji društveni kredit.

ABC navodi da se vjerovatno radi o najvećem projektu kontrole društva u istoriji, odnosno o pokušaju da se potpuno kontroliše više od milijarde ljudi. Uspije li, biće to zapravo prava digitalna diktatura.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније