Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina Business, objavila B.B. ]

25. 09. 2018. 20:50   >>  20:29

ODBIJEN TRAMPOV ZAHTJEV

Nafta poskupila na međunarodnom tržištu

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija isključile mogućnost trenutnog povećanja proizvodnje, što je od njih tražio američki predsjednik Donald Tramp.

Na londonskom tržištu, cijena barela je skočila 1,95 USD, u odnosu na prethodno zatvaranje, na 80,75 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,25 USD višoj cijeni, odnosno po 72,03 USD.

Saudijska Arabija i njena najveća saveznica van Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija, u nedjelju su odbili zahtjev Trampa da zaustave rast cijena podizanjem proizvodnje, prenosi Hrportfolio.

"Ne želimo da utičemo na cijene", kazao je novinarima saudijski ministar Khalid al-Falih tokom ministarskog sastanka OPEC i grupe nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, u Alžiru, koji je završio bez službenih preporuka za povećanje ponude.

Tramp je prošle sedmice zatražio od kartela da odmah nešto preduzme da cijene padnu.

Iranski ministar za naftu, Bidžan Zanganeh, rekao je da OPEC nije pozitivno odgovorio na Trampove zahtjeve.

"Sve je očitije da će se tržište zbog nesklonosti proizvođača da povećaju proizvodnju suočiti s rupama u snabdijevanju u narednih tri do šest mjeseci, što će morati da rješava višim cijenama nafte", rekao je Hari Tchilinguirian iz BNP Paribasa na Reutersovom Globalnom naftnom forumu.

U investicijskoj banci "JP Morgan" procjenjuju da bi američke sankcije iranskom naftnom sektoru, koje stupaju na snagu početkom novembra, mogle dovesti do gubitka 1,5 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 77,08 USD, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније