Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

25. 09. 2018. 14:03   >>  13:44

ERDOGAN U NJEMAČKOJ

Merkel neće susret sa turskim predsjednikom

Više njemačkih vodećih političara, među kojima je i kancelarka Angela Merkel, odbilo je poziv na svečanu večeru u čast turskog predsjednika Rečepa Tajipa Erdogana koji krajem sedmice boravi u službenoj posjeti Njemačkoj.

"Prisustvo kancelarke na banketima koje organizuje predsjednik nije pravilo", saopštili su iz Predsjedničkog ureda nedjeljniku "Spigl", po kojima kancelarka neće biti na večeri u petak veče, koju organizuje njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer.

Kako pojašnjavaju kancelarka "samo ponekad" prisustvuje svečanostima u predsjedničkoj rezidenciji.

Dolazak na svečanost u dvorac Belvju, rezidenciju njemačkog predsjednika, otkazali su i brojni političari.

Predsjednik Liberalne stranke Njemačke (FDP) Kristijan Lindner rekao je za dnevnik "Rheinische Post" kako ne želi da bude dio "Erdoganove propagande".

Predsjedništvo stranke Zeleni odbacilo je poziv na banket i u zajedničkom saopštenju poručilo kako smatra da državni banket nije ispravna forma odavanja počasti čovjeku koji u svojoj zemlji "uništava temelje demokratije".

Izuzetak je bivši predsjednik Zelenih Cem Ozdemir, političar turskog porijekla koji je jedan od najžešćih kritičara turskog predsjednika.

"Potpuno je izvan svake rasprave da Erdogan nije normalni predsjednik i da ne zaslužuje ovakav državni banket. Ali želim da turski predsjednik otrpi mene i moju kritiku na račun njegove politike", rekao je Ozdemir za dnevnik "Tagesspiegel".

Trodnevna službena posjeta turskog predsjednika je u sjenci napetih odnosa koji već godinama vladaju između dvije zemlje, a zaoštrili su se nakon što je Turska optužila Njemačku da pruža utočište mnogima koje službena Ankara smatra odgovornima za organizaciju neuspjelog puča na ljeto 2016.

Odnose je dodatno zaoštrila zabrana nastupa turskih političara na predizbornim kampanjama za turske državljane koji žive u Njemačkoj.

Erdogan je u više navrata njemačkom državnom vrhu prigovorio da imaju "nacističke metode".

Teme službene posjete Njemačkoj trebale bi biti stanje u Siriji, izbjeglička politika, ali i ekonomski odnosi u sjenci slabljenja turske ekonomije u posljednje vrijeme.

Erdogan će u subotu u Kelnu službeno otvoriti i najveću džamiju u Njemačkoj, ali nijesu predviđeni masovni skupovi na kojima bi se obratio njemačkim građanima turskog porijekla koji pretežito podržavaju konzervativnu politiku turskog predsjednika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније