Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

25. 09. 2018. 13:20   >>  13:01

PAPA PRIZNAO

"Skandali tjeraju ljude od crkve"

Papa Franjo priznao je da skandali sa seksualnim zlostavljanjima koji potresaju Rimokatoličku crkvu, teraju ljude od nje i dodao da se crkva mora promijeniti, ako želi da zadrži buduće generacije.

Franjo je tokom posljednjeg, četvrtog dana baltičke turneje u Talinu govorio o krizi koja je zahvatila njegovo papinstvo, što se poklopilo s objavljivanjem novog izvještaja o decenijama seksualnog zlostavljanja i zataškivanja u Njemačkoj.

Papa je mladima u Estoniji, koja se smatra jednom od najmanje religioznih zemalja na svijetu, rekao da zna da mnogi mladi osjećaju da crkva nema ništa da im ponudi i da prosto ne razumije njihove probleme.

Takvi navodi pojavili su se u istraživanju koje je Vatikan naručio uoči sastanka biskupa sljedeće nedjelje na kojem će se razgovarati kako da se crkva bolje obrati mladim katolicima.

"Znamo - i to ste nam rekli - da nam se mnogi mladi ne obraćaju zato što ne osjećaju da imamo išta značajno da im kažemo", rekao je Franjo na skupu mladih katolika, luterana i pravoslavaca.

On je dodao da su mladi uznemireni seksualnim i ekonomskim skandalima koji nijesu naišli na jasnu osudu, nespremnošću crkve da cijeni živote i osjećanja mladih, kao i pasivnom ulogom koja im je dodijeljena.

Papa je rekao da katolička crkva želi da odgovori na te navode transparentno i iskreno.

"Mi sami moramo da se preobratimo. Moramo shvatiti da bismo stali na vašu stranu, moramo promijeniti situacije koje vas na kraju isključuju", rekao je papa.

To je bila prvo javno priznanje neuspjeha Katličke crkve u suočavanju sa seksualnim skandalima koji su dospjeli na naslovne strane poslije otkrića o zlostavljanjima i zataškivanjima u SAD, Čileu i Njemačkoj.

Njemačka biskupska konferencija danas objavljuje izvještaj u kojem se navodi da su sveštenici između 1946 i 2014. zlostavljali 3.677 ljudi, starosti 13 ili manje godina.

Izvještaj, koji su sastavili univerzitetski istraživači, navodi dokaze da su neki dokumenti prepravljani ili uništeni, da mnogi slučajevi nijesu izvedeni pred lice pravde, a da su ponekad napasnici prosto prebačeni u druge biskupije, a da tamošnje stanovništvo nije obaviješteno o njihovoj prošlosti, navodi se u djelovima izvještaja koji su procurili u njemačke medije.

Skandal koji je izbio u Irskoj 90-ih, a potom u Australiji i SAD, sada prijeti Franjovim papinstvu pošto ga je bivši vatikanski ambasador optužio da je rehabilitovao američkog kardinala koji je imao seksualne odnose polaznicima katoličkih seminara.

Franjo je odbio da odgovori na te optužbe, ali se očekuje da Vatikan to uskoro učini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније