Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

25. 09. 2018. 13:50   >>  13:31

BREGZIT

Merkel: Stav Londona i dalje nejasan

London i dalje nije predstavio jasan stav o budućnosti odnosa sa EU poslije Bregzita, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel i podsjetila da je ostalo samo još šest do osam nedelja da se postigne sporazum.

Ona je to izjavila nakon ocjene britanske premijerke Tereze Mej da je "neprihvatljivo" to što evropski lideri odbijaju njene prijedloge i ukazala na zastoj u pregovorima.

"Pred nama je šest do osam nedjelja izuzetno teškog rada posijle kojih treba da se donesu političke odluke. To u velikoj mjeri naravno zavisi od toga šta Velika Britanija zaista želi, što nije mnogo jasno", rekla je Merkel u govoru njemačkim industrijalcima.

Merke je kazala da se ne može biti na jednom dijelu jedinstvenog tržišta, a odbacivati drugi.

Tereza Mej u svom planu za odvajanje od EU, zvanom "Čekers" po mjestu gdje je ugovoren, predlaže zonu slobodne trgovine za industrijske i poljoprivedne proizvode, ali ne i za usluge i za radnu snagu.

Taj prijedlog, po britanskoj vladi, omogućava da ne bude "fizičke granice" izmedju britanske pokrajine Sjeverne Irske i Republike Irske, što takođe traži i Brisel.

Evropska dvadesetsedmorica i London treba da se u oktobru ili novembru slože oko sporazuma o "razvodu" o i o deklaraciji kojom bi se odredio okvir njihovog budućeg odnosa.

Merkel je nagovijestila da za nju neće biti prihvatljiva suviše neodređena deklaracija kojom se za kasnije odlažu glavne teme neslaganja.

"Ako je takva politička deklaracija suviše opšta, onda će period tranzicije brzo biti nedovoljan da se postigne razuman sporazum", rekla je ona.

Bez pregovora, oštri raskid će se dogoditi već u martu 2019. godine, a u slučaju da se postigne kompomis, prelazni period trajaće do kraja 2020. godine, što je povoljnije za vlasti i firme.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније