Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

26. 09. 2018. 10:06 >> 09:52

KRITIKOVAO NAJAVU BRISELA

Pompeo zaprijetio Evropi zbog sankcija Iranu

Američki državni sekretar Majk Pompeo kritikovao je platni sistem kojim Evropska unija planira da zaobiđe američke sankcije Iranu i poručio da to Vašington neće dopustiti ni Evropi ni bilo kome drugome, prenose agencije.

"Nećemo dopustiti da naše sankcije zaobilazi ni Evropa ni iko drugi", rekao je američki šef diplomatije u utorak, dan pošto je EU najavila svoj plan.

Pompeo se obrušio na sistem SWIFT kojim se nadziru bankovne međunarodne transakcije, piše agencija AFP, prenosi portal Index.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i bezbjednost Federika Mogerini najavila je u ponedjeljak da će EU stvoriti "posebno finansijsko vozilo" (Special purpose vehicle - SPV) putem kojeg će se omogućiti Iranu da nastavi prodavati i naplaćivati naftu.

"To je nalik kompenzaciji. Kada kupujemo naftu iz Irana, novac će biti uplaćen na SPV. Ako zatim evropska kompnija proda neku mašinu Iranu, plaćanje će se obaviti putem SPV-a", objasnila je Mogerini i dodala da Iran može "jedino naftu ponuditi zauzvrat, ... a prihodima od nafte Iran može uvoziti robu".

Pompeo je u sjedištu UN-a kazao da je razočaran i najavio da će situaciju s Evropom i Iranom pomno pratiti i kazao da Evropska unija nije najavila nikakve rokove za uvođenje tog SPV-a i da takav sistem još ne postoji.

"To je najkontraproduktivnija mjera koju je moguće zamisliti za mir i bezbjednost u regiji i svijetu", rekao je Pompeo na forumu u Njujorku održanom protiv iranske vlade.

Takav platni sistem, kako je poručio Pompeo, samo će učvrstiti Iran "kao državu broj jedan koja sponzoriše terorizam".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније