Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

26. 09. 2018. 11:37 >> 11:19

ERDOGAN PORUČIO

Odluku o svešteniku donijeće sud, ne politika

Turski predsjednik Redžep Taip Erdogan poručio je da će o sudbini američkog sveštenika koji je pritvoren zbog optužbi za terorizam odlučivati turski sud, a ne političari. On najavio i da će Turska nastaviti da kupuje iransku naftu uprkos američkim sankcijama kao i da očekuje da će sa Njemčkom, gdje putuje u zvaničnu posjetu povećati trgovinsku razmjenu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izrazio je nadu da će Turska ovaj mjesec osloboditi evangeličkog sveštenika Andrea Brunsona. On je u julu premješten u kućni pritvor nakon što je u zatvoru proveo 21 mjesec, a taj je slučaj pogoršao odnose Ankare i Vašingtona

Erdogan je juče tokom posjete Njujorku u okviru sjednice Skupštine Ujedinjenih nacija, rekao da će bilo kakvu odluku o Brunsonu donijeti sud.

"Ovo je pravosudno pitanje. Brunson je pritvoren zbog optužbi za terorizam. Još jedno saslušanje održće se 12. oktobra, ne znamo što će se odlučiti, a političari neće imati uticaja na odluku", rekao je turski predsjednik.

Ako bude proglašen krivim, Brunson bi u zatvoru mogao provesti do 35 godina. On odbacuje krivicu.

"Kao predsjednik ja nemam pravo da naredim njegovo oslobađanje. Pravosuđe je nezavisno. Pričekajmo i vidimo šta će odlučiti sud", istaknuo je Erdogan.

Američki predsjednik Donald Tramp bijesan je zbog Brunsonovog pritvaranja u avgustu naredio udvostručenje carina na uvoz aluminijuma i čelika iz Turske. Ankara se osvetila povećanjem carina na američke automobile, alkohol i duvanske proizvode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније