Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

26. 09. 2018. 14:04 >> 13:44
1

DOJČE VELE

Pitanje vremena kada će Merkelova pasti

Folker Kauder, prijatelj kancelarke Angele Merkel iznenađujuće je izgubio izbore za šefa poslaničkog kluba Demohrišćana, što prema mišljenju glavne urednice "Dojče velea" Ines Pol, znači da je samo pitanje vremena kada će Merkelova pasti.

Prema mišljenju Ines Pol, vjetrovi oko aktuelne Savezne vlade su sve jači.

Autorka ističe da je Merkel izgubila većinu i u sopstvenom taboru.

"Njen dugogodišnji intimus i vječiti šef poslaničke grupe Folker Kauder poražen je na izborima za šefa frakcije u Bundestagu – to je ravno revoluciji na dvoru kancelarke. Sve vodi samo jednom scenariju: novim izborima u koje će Hrišćansko-demokratska unija bez Angele Merkel, nakon što je 13 godina bila na kormilu Nemačke i Evrope" navodi Polova.

Izbor u široj javnosti nepoznatog finansijskog stručnjaka Ralfa Brinkhausa za šefa poslaničkog kluba došao je baš u trenutku dok je Donald Tramp pred Generalnom skupštinom UN po ko zna koji put verbalno napadao Njemačku.

"Ta dva paralelna događaja bacaju bizarno svjetlo na stanje najveće evropske privredne sile", navodi Polova.

Ona podsjeća da su i dugi koalicioni pregovori bili praćeni intrigama, ostavkama i mogućnošću ponavljanja izbora koja je visila iznad pregovora kao Damoklov mač.

"Danas, godinu dana nakon izbora, samo je pitanje vremena kada će se koalicija raspasti, a Njemačka morati da krene u potragu za novom vladom. Nije stvar samo u tome što se tri vladajuće partije svađaju kao kočijaši i što su zbog internih igrica moći prokockali ostatke povjerenja u stanovništvu", dodaje Pol.

Urednica DW piše da izgleda da previše poslanika aktuelnog saziva Bundestaga ne shvata ozbiljnost situacije.

"Njih su birali građanke i građani kako bi se založili za dobrobit zemlje. Nisu ih birali da nedjeljama apstiniraju od vršenja vlasti dok se svađaju zbog trivijalnosti i personalnih namještenja i da time jačaju jedino desno-populističku Alternativu za Njemačku. Od prvog dana je ovoj vladi nedostajao zajednički politički projekat, ali još više sposobne političke figure od formata potrebnog da se Njemačka odgovorno vodi kroz teška vremena. Do ovog istorijskog utorka je jedina pouzdana veličina bila Angela Merkel, koja je odvlačila pažnju sa dubokog jaza u vladajućoj koaliciji i sopstvenim redovima. S tim je svršeno" poručuje Polova.

Kako je dodala poslanici Hrišćansko-demokratske unije i bavarske Hrišćansko-socijalne unije nijesu u utorak otjerali samo Kaudera – oni su javno demontirali saveznu kancelarku.

"Sada više nije pitanje da li je Merkel pred krajem karijere, već samo koliko brzo će pasti. Tome će se radovati i AfD i Donald Tramp", zaključuje Polova.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније