Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 02. 2013. 10:14 >> 10:12

NOVI PAPA?

Potencijalni novi papa: Vjernika je sve manje

Kardinal s velikim izgledima da kao nasljednik Benedikta XVI postane "prvi crni papa", 64-godišnji Peter Turkson iz Gane, u intervjuu za britanski Dejli Telegraf govorio je o tome kako će, bude li izabran, izgledat njegov mandat.

Turkson je kazao kako će mu najveći izazov biti zadržati čvrste katoličke doktrine, a pritom osigurati da Crkva ide u korak s vremenom, odnosno da ne postane "nevažan svjetski faktor" kako vrijeme bude odmicalo i svijet se mijenjao. 

"Moramo pronaći načine da se nosimo sa izazovima koje pred nas stavljaju društvo i kultura", kazao je Turkson.

Dodao je kako Crkva treba preobratiti sve one koji su se odali "alternativnim načinima života, trendovima ili rodnim pitanjima".

Turkson je naveo i kako titula poglavara katoličke crkve nosi i neizmjeran lični teret.

"Zasigurno bi imalo veliko značenje da postanem papa. To je velika promjena i na ličnom nivou. Kao nadbiskup sam imao ulogu vođe, ali je raditi to na svjetskom nivou zadatak ogromnih razmjera. To je iskustvo koje ti mijenja život", rekao je Turkson.

Turkson je istrakao da su u Europi crkve sve praznije, a ljudi sve otuđeniji od Crkve i vjere.

Potencijalni novi papa naveo je i kako svako želi da ostavi svoj trag, a ne da se trudi da "uskoči u tuđe cipele", što jasno daje do znanja da neće slijepo nastaviti put kojeg je Crkvi predodredio Benedikt XVI.

"Crkva, ako je uporedite s brodom, trenutno prolazi kroz prilično jaku oluju i čini se da još nije gotovo", rekao je Turkson.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније