Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

02. 10. 2018. 08:33 >> 08:24

JUŽNO KINESKO MORE

Bliski susret ratnih brodova

Jedan kineski ratni brod prišao je "opasno blizu" američkom razaraču u spornim vodama Južnog kineskog mora i natjerao ga da promijeni kurs.

Portparol američke Pacifičke flote Nejt Kristensen je juče rekao da je razarač "Dekatur" u nedjelju plovio u arhipelagu Spretli, između Vijetnama i Filipina, kada mu je kineski brod "prišao na manje od 41 metra" i pozvao ga da "napusti područje".

Prema njegovim riječima, kineski brod je postupio "agresivno, opasno i neprofesionalno" dok je "Dekatur" bio primoran da "manevriše da bi izbjegao sudar".

Uprkos odluci međunarodne arbitraže koja je 2016. presudila protiv Kine, Peking polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i zbog toga se spori sa zemljama Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (Asean), Vijetnamom, Filipinima, Malezijom i Brunejom.

Najnoviji pomorski incident se dešava u trenutku veoma napetih odnosa Kine i SAD, upletenih u trgovinski rat koji je već doveo do uvođenja carina na milijardne dolara robe.

Američki ministar odbrane Džejms Matis otkazao je zakazanu posjetu Pekingu u oktobru, pošto je kineski ministar odbrane Vei Fenge rekao da nema vremena za sastanak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније