Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

02. 10. 2018. 13:02 >> 12:42

MUDIS

Evropa najizloženija sljedećoj krizi

Bonitetska agencija Mudis (Moody's) upozorila je da je Evropa i dalje veoma osjetljiva u slučaju novog ekonomskog pada uprkos svim svojim naporima proteklih godina da spriječi krizu.

U opsežnom izvještaju Mudis je danas naveo da Evropa nije spremna da izađe na kraj s novim velikim padom koji bi uzdrmao finansijski sistem, prenio je Asošiejted pres.

Mudi je naveo pet osjetljivih tačaka koje bi mogle da imaju dubok uticaj u slučaju nove krize, između ostalog, visok dug, velike cijene imovine i regulatorni rizici.

Upozorenje je uslijedilo poslije relativno mirnog perioda u eurozoni koja se tokom protekle decenije mučila s dužničkom krizom.

Taj osjećaj mira je nedavno počeo da se osipa s porastom zabrinutosti investitora oko Italije. Nova vlada u Rimu je iznijela nov plan koji bi, ako bi bio usvojen, povećao budžetski deficit.

Evropska unija i eurozona su imali snažan privredni rast prošle godine dok je nezaposlenost pala na 8,1 odsto, što je najniži nivo u posljednjoj deceniji.

Evropska centralna banka (ECB) je zbog toga počela da smanjuje svoje mjere podsticaja i planira da obustavi otkup obveznica do kraja ove godine, a referentne kamate bi mogla da počne da povećava sljedeće godine.

Mudis je ocijenio da bi mjere vlada i centralnih banaka, iskorišćene prethodnih godina za ozdravljenje evropske privrede, mogle ograničiti šta se može uraditi tokom sljedećeg ekonomskog pada.

Bonitetska agencija je ocijenila da bi velike cijene imovine mogle značiti da će doći do njihovog naglog pada ako se kamate brzo podignu. S druge stane, sporiji rast i dalje visoka nezaposlenost u pojedinim regionima bi mogla nastaviti da podgrijava ekonomsku nesigurnost i podstakne antiestablišmentske političke pokrete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније