Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

02. 10. 2018. 16:55 >> 16:43

AMERIČKO ISTRAŽIVANJE

Merkel i Makron uživaju više povjerenja od Putina i Trampa

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron uživaju veće povjerenje u svijetu od predsjednika SAD-a, Rusije i Kine, Donalda Trampa, Vladimira Putina i Sija Đinpinga, pokazalo je novo istraživanje američkog Centra za istraživanja Pju (Pew).

Najnegativniji rejting medju petoro lidera ima Tramp u koga nema povjerenja više od dvije trećine ispitanika iz 25 zemalja.

I Putin i Si imaju više negativnih nego pozitivnih komentara, dok su, sa druge strane, mišljenja o njemačkoj kancelarki i predsjedniku Francuske u načelu pozitivna.

Čak 70 odsto ispitanika ne smatra da Tramp ispravno vodi spoljnu politiku, a to za Putina misli 62 odsto, za Sija 56, za Makrona 34, a za Angelu Merkel 31 procenat ispitanika.

Merkel i Makron su najpopularniji u EU, ali rejting kancelarke Njemačke i predsjednika Francuske mnogo je bolji u zemljama na sjeveru, nego na istoku i jugu EU.

Evropski stavovi prema predsjedniku SAD-a izrazito su negativni, posebno kada se Trampov rejting poredi sa rejtinzima njegovih prethodnika, objavio je Pju centar.

Istraživanje je pokazalo da u više evropskih zemalja Tramp uživa veći rejting među pristalicama populističkih partija krajnje desnice.

Tako u Velikoj Britaniji dobro mišljenje o Trampu ima nešto više od polovine građana kojima je bliska evroskeptična stranka Ukip, dok među onima koji se ne slažu s Ukipom, samo petina ima poverenja u američkog predsednika.

Sličan je jaz i izmedju pristalica i protivnika desničarskih populističkih stranaka u Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji i Nemačkoj, naveo je Pju.

Velika Britanija je jedina evropska zemlja u kojoj više od polovine pristalica desničarske populističke stranke ima povjerenja u Trampa.

Rusija je Sjedinjenim Državama dala najniži rejting u istraživanju - samo 26 odsto Rusa je naklonjeno SAD, dok ih je, po istraživanju iz prošle, 2017. godine, bilo 41 odsto.

Čak 55 odsto ispitanika u Rusiji je ocenilo da su odnosi sa SAD pogoršani tokom posljednje godine, a udio javnosti koja ima pozitivan stav o Trampu je opao sa 53 na 19 odsto.

Istraživanjem je od 20. maja do 12. avgusta obuhvaćeno 26.000 ispitanika iz 25 zemalja, uključujući deset članica EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније