Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

03. 10. 2018. 23:03 >> 22:44

UOČI SAMITA O BREGZITU

Mej pozvana da se obrati liderima EU

Britanska premijerka Tereza Mej pozvana je da se 17. oktobra obrati evropskim kolegama na večeri uoči ključnog samita lidera Evropske unije (EU) posvećenog pregovorima o istupanju Velike Britanije iz članstva u Uniji (Bregzit).

Razgovor o Bregzitu bio je planiran 18. oktobra, ali je Evropski savjet to pomjerio za dan ranije navodeći da će drugi dan samita biti posvećen ostalim pitanjima, kao što su migranti i bezbjednost.

Diplomatski izvori su naveli da je samo u pitanju agenda jer je program za četvrtak veoma gust.

"Pomjeranjem diskusije na dan ranije uz mogućnost da Tereza Mej govori, dobijamo više vremena za razgovor koji može da se produži do kasno uveče", naveli su ti izvori i dodali da još nije potvrđen dolazak britanske premijerke na tu radnu večeru.

Na prethodnom samitu EU u Salcburgu, Mejova je rekla da je njen plan za Bregzit "jedini ozbiljan i kredibilan" predlog u opticaju.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je potom rekao da plan u nekim tačkama, prije svega budućih ekonomskih odnosa i irske granice, mora biti promijenjen.

London i Brisel se nadaju da će do novembra postići dogovor o Bregzitu koji zvanično stupa na snagu u 29. marta 2019. godine, ali pregovori o budućim odnosima dvije strane još tapkaju u mjestu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније