Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: I. P. ]

05. 10. 2018. 11:11 >> 11:10

ZA 2018.

Nobel za mir ginekologu i bivšoj robinji ID

Dobitnici Nobelove nagrade za mir za 2018. godinu su ginekolog Denis Mukvege i aktivistkinja Nadija Murad, bivša robinja Islamske države, saopštio je Nobelov komitet u Oslu.

Mukvege je po struci ginekolog, a svoj život je posvetio odbrani žrtava silovanja. On je osnivač bolnice u Bukavu u Demokratskoj republici Kongo, gdje se specijalizovao za pomoć ženama žrtvama silovanja i seksualnog nasilja od strane vojnika i ekstremista.

Nadija Murad je jazidska aktivistkinja koja je i sama bila žrtva seksualnih zločina od strane pripadnika Islamske države. Od septembra 2016. ona je prva ambasadorka dobre volje Ujedinjenih nacija za dostojanstvo preživjelih trgovine ljudima.

Ona je svojim svjedočenjima o napadima na nju i druge doprinijela da svijet sazna za njih.

Njih dvoje će podijeliti nagradu od oko milion dolara.

Nobelov komitet je objavio da mu je ove godine stiglo više od 300 nominacija za nagradu za mir, među kojima su kandiature 216 individua i 115 organizacija.

Među nominovanima su bili i američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski predsjednik Kim Džong Un, kao i grčki i makedonski premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније