Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

06. 10. 2018. 08:43 >> 08:23
2

RUMUNI GLASAJU

Referendum o zabrani homoseksualnih brakova

U Rumuniji se danas i sjutra održava referendum o ustavnoj izmjeni prema kojoj bi porodica bila definisana kao zajednica muškarca i žene čime bi bio zabranjen homoseksualni brak.

Oko 19 miliona glasača pozvano je da se izjasni o toj promeni. U Ustavu Rumunije sada piše da je brak zajednica supružnika, a inicijatori referenduma žele da brak ubuduće bude definisan kao zajednica muškarca i žene.

Kritičari referenduma navode da bi takva izmena Ustava mogla da dovede do kršenja ljudskih prava i da doprinese diskriminaciji homoseksualaca.

Da bi referendum bio validan potrebno je učešće 30 odsto upisanih birača.

Protivnici referenduma su najavili bojkot, ali se prema posljednjih anketama očekuje da će se glasači izjasniti za ustavnu izmjenu.

Organizovanje referenduma je ranije podržala Rumunska pravoslavna crkva koja je pozvala građane da treba očuvati brak kao zajednicu muškarca i žene.

To glasanje je izazvalo kritike i Evropske unije (EU) koja zahteva od Rumunije da poštuje svoje obaveze u oblasti ostvarivanja ljudskih prava.

Rezultati glasanja očekuju se u ponedjeljak.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније