Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 08. 2013. 14:58 >> 14:58

MMF UPOZORIO

Japan najzaduženija zemlja razvijenog svijeta

Japanske vlasti planiraju da smanje najveći javni dug u industrijalizovanom svijetu, kao i budžetsku potrošnju za više od četiri odsto na godišnjem nivou.

 

Vlada Japana saopštila je da će u okviru dvogodišnjeg budžeta uštedjeti čak 83 milijarde dolara.  Vijesti o budžetskoj štednji dolaze samo nekoliko dana nakon šo je Međunarodnni monetarni fond (MMF) upozorio Japan zbog prekomjernog zaduživanja. 

Štednja je predviđena u okviru vladinog srednjoročnog fiskalnog plana u cilju smanjenja javnog deficita u periodu od aprila 2014. do marta 2016. godine.

Godišnji budžet Japana iznosi oko 93 biliona jena, a oko 40 odsto te sume pribavlja se zaduživanjem, što je stvorilo veliki dug dva puta veći od privrede Japana i najveći u razvijenom  svijetu.

Podsjetimo, MMF je upozorio Tokio zbog povećanja duga, napominjući da je neophodno sprovesti ključne fiskalne i strukturne reforme, uključujući rast poreza na promet i deregulaciju poljoprivrednog sektora.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније