Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

08. 10. 2018. 14:12   >>  13:52

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Efekat staklene bašte već do 2030.

Svijet će morati da sprovede "brzu" tranziciju "bez presedana" ako želi da ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni, upozoravaju danas stručnjaci UN za klimatske promene.

"Ako zagrijavanje nastavi da raste sadašnjim tempom, pod uticajem emisije gasova sa efektom staklene bašte, 1,5 stepen će biti dostignut između 2030. i 2052. godine", navodi se u izveštaju objavljenom danas u Južnoj Koreji.

Promjene koje treba sprovesti u cilju ograničavanja zagrijevanja odnose se na energiju, industriju i infrastrukturu.

U izvještaju, koji su odobrili i predstavnici vlada nakon sesije sa naučnicima, ukazuje se i na povećane rizika ukoliko granica bude iznad 1,5 stepeni.

U izveštaju na 400 stranica, čiji je rezime objavljen danas za one koji donose političke odluke, naučnici su izložili mnoge faktore zagrijevanja koji su uzeli maha.

"Svako i najmanje dodatno zagrijevanja je važno, pogotovo pošto premašenih 1,5 stepeni može da znači nepovratnu promjenu, poput gubitka nekih ekosistema", rekao je Hans-Oto Pertner, kopredsjedavajući na sjednici Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC) koji je prošle sedmice u Južnoj Koreji okupio istraživače i predstavnike država.

On je rekao da se istraživanje IPCC zasniva na više od 6.000 studija.

Ukoliko se države ne budu pridržavale obaveza iz Pariskog sporazuma iz 2015, na kraju vijeka će biti "plus tri stepena", upozorili su stručnjaci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније