Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

09. 10. 2018. 09:56   >>  09:35 1

SUDITI GENERALIMA

UN osuđuju vlasti Mjanmara zbog genocida

Ujedinjene nacije osudile su nedostatak volje vlasti Mjanmara da rasvijetle navode o genocidu nad muslimanskom manjinom, naglašavajući potrebu da međunarodni sud vodi istragu i suđenje generalima za koje se sumnja da su počinile zločine.

"Ograničene i nedovoljne mjere koje je preduzela vlada Mjanmara pokazuju nedostatak volje i kapaciteta za sprovođenje vjerodostojne, brze i nezavisne istrage", izjavila se specijalni izvjestilac UN-a za Mjanmar Janghi Li i dodala da su vlasti "pristrasne".

Oko 700 hiljada Rohindža izbjeglo je u susjedni Bangladeš od prošle godine, bježeći od kampanje etničkog čišćenja koju su osudile i UN.

"Situacija u Mjanmaru, gdje su počinjeni genocid, ratni i zločini protiv čovječnosti, zahtjeva pažnju Međunarodnog krivičnog suda ili nekog drugog mehanizma međunarodnog pravosuđa", dodala je Lijeva.

Istražitelji UN-a su u septembru ocijenili da je stepen brutalnosti vojske Mjanmara prema Rohindžama u toj zemlji "teško zamisliv".

U izvještaju predstavljenom Savjetu UN-a za ljudska prava, vojska Mjanmara se teško optužuje i traži se da se šestorici vojnih zvaničnika sudi za genocid.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније