Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

11. 10. 2018. 16:14 >> 15:52

ZBOG NETANJAHUA

Izrael pred prijevremenim izborima

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu mogao bi pozvati na prijevremene izbore već naredne nedelje u vrijeme kada mu prijeti podizanje optužnice zbog sumnji na korupciju.

On je ovih dana izjavio da istrage protiv njega ne utiču na njegovu sposobnost da rukovodi zemljom i da prijevremeni izbori nijesu neminovni.

Medjutim, Asošiejted pres navodi da istrage nijesu jedina Netanjahuova briga, već da mu se najvažniji ministri prepiru i da se približava rok za donošenje spornog zakona o služenju vojnog roka kod ultraortodoksnih Jevreja.

Ako bi Netanjahu pozvao na prijevremene izbore u ponedeljak, kada počne jesenje zasijedanje Kneseta, izraelskog parlamenta, a konačnu odluku donio u novembru, glasalo bi se početkom 2019. godine, skoro godinu ranije nego što je planirano.

Ispitivanja javnog mnjenja, bar za sada pokazuju, da bi Netanjahu izvojevao pobjedu i da bi sigurno postao lider koji je najduže bio na čelu Izraela.

Istraga protiv njega uskoro bi, međutim, mogla dovesti do podizanja optužnice.

"Ja radim mnogo i ne skidam oči sa mete. Radim ono što je potrebno raditi da se sačuvaju interesi Izraela", rekao je Netanjahu, odbacujući glasine o prijevremenim izborima.

On je naveo i da njegova vlada "ulaže napore" da riješi koalicionu krizu, uključujući problem sa regrutovanjem ultraortodoksnih Jevreja i da bi bio srećan da traje do novembra naredne godine, kada izbori moraju biti održani po zakonu.

Ukoliko se izbori održe prijevremeno i Netanjahu dobije još jedan mandat očekuje se da nova vlada bude slična vjerskoj, nacionalističkoj koaliciji koju trenutno predvodi, navodi AP.

To bi ga možda zaštitilo od slučajeva korupcije s obzirom na to da bi se moglo očekivati da će vrhovnom tužiocu biti teže da podnese optužnicu protiv popularnog ponovo izabranog premijera.

Konferencija za novinare koju je Netanjahu održao ove nedjelje smatra se zagrijevanjem za sezonu izbora.

Uostalom u Izraelu je posljednji put vlada trajala pun mandat 1988. godine. Od tada su izbori gotovo uvijek bili prijevremeni, zbog koalicione krize ili strateškog poteza premijera da uveća šanse za ponovni izbor.

Izraelski zakon ne navodi jasno da li premijer mora da podnese ostavku u slučaju podizanja optužnice protiv njega.

Netanjahu o tome odbija da diskutuje i izražava uvjerenje da neće biti optužen.

Međutim, njegov ministar finansija Moše Kahlon rekao je da bi premijer morao da se povuče u tom slučaju jer ne može da funkcioniše. Očekuje se da će pozivi da to učini biti sve glasniji bilo izbora ili ne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније