Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Radio Slobodana Evropa, objavila B.B. ]

19. 10. 2018. 11:21 >> 11:01

ODLUKA ALŽIRSKIH VLASTI

Bez burke i nikaba na radnim mjestima

Vlada Alžira zabranila je da se na radnim mjestima nosi veo preko čitavog lica, poput burke ili nikaba, čime se i ta zemlja pridružila grupi od nekoliko evropskih zemalja u kojima je prekrivanje određenih djelova tijela, u pojedinim institucijama ili na javnim mjestima zabranjeno zakonom.

Premijer Ahmed Ujauha pozvao je svoje ministre i guvernere da striktno poštuju ovu instrukciju, da bi se "spriječilo oblačenje koje otežava provođenje funkcija javne službe".

On je naglasio da se zabrana posebno odnosi na nikab, prenijela je agencija dpa.

Vladin portparol rekao je da zaposleni moraju biti identifikvani na radnim mjestima širom zemlje da bi se izbjegle bezbjedonosne prijetnje.

Portparol je dodao da svi zaposleni moraju da imaju "dobar odnos pun poštovanja, u skladu sa pravilima i principima rada u javnoj službi, uključujući neutralnost, kontinuitet i transparentnost".

Inače, burka i nikab su zabranjeni na javnim mjestima u Francuskoj od 2010, i time je Francuska postala prva evropska zemlja koja je uvela takvu zabranu.

To je urađeno u Belgiji samo godinu dana kasnije. U toj zemlji "islamski kupaći kostimi" ili burkini, dozvoljeni su na javnim plažama, ali zabranjeni na nekim bazenima.

Slična zabrana u prekrivanju lica važi i za Bugarsku.

U Holandiji je 2015. uvedena zabrana nošenja odjeće koja prekriva lice na mjestima gdje se zahtijevaju pojačene mjere bezbijednosti kao što su aerodromi, kao i u školama.

Nošenje nikaba u večernjim školama u Njemačkoj je zabranjeno od ovog avgusta, a u Austriji je zabranjeno u sudovima i školama.

U Švajcarskoj, Italiji i Egiptu nošenje nikaba i burki je djelimično zabranjeno zavisno od regije i institucija.

U Maroku u januar 2017. Ministarstvo unutrašnjih poslova naredilo je zabranu prodaje i proizvodnje burke iz "bezbjedonosnih razloga".

U pojedinim evropskim zemljama žene koje su nosile nikab uprkos zakonskim ograničenjima su i sankcionisane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније