Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

23. 10. 2018. 08:58 >> 08:35
1

SA ZVANIČNICIMA RUSIJE

Bolton u Moskvi o sudbini nuklearnog sporazuma

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton sastao se sinoć u Moskvi s visokim ruskim zvaničnicima, manje od 48 sati pošto je njegov šef Donald Tramp objavio da SAD namjeravaju da napuste Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Sporazum INF), potpisan s Rusijom pred kraj Hladnog rata.

 

 

 

Bolton je s predsjednikom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Patruševom razgovarao o sporazumima o kontroli oružja, o Siriji, Iranu, Sjevernoj Koreji i borbi protiv terorizma, saopšteno je u Moskvi, prenijela je agencija AP.Agencija AFP je dodala da je taj sastanak trajao skoro pet sati.

Kako se navodi, Patrušev je u razgovoru ukazao na značaj očuvanja Sporazuma INF, koji su 1987. godine potpisali tadašnji američki i sovjetski lideri, Ronald Regan i Mihail Gorbačov, prenose ruske agencije.Objavljujući u subotu namjeru da se povuče iz sporazuma, Tramp je kazao da je Rusija prekršila njegove odredbe.

Sporazum zabranjuje SAD i Rusiji, nasljednici SSSR, da posjeduju, proizvode ili da izvode probe krstarećih raketa lansiranih s tla, dometaod 500 do 5.500 kilometara.

Patrušev je ponovo potvrdio "spremnost" Rusije na "zajednički rad u cilju razmatranja obostranih primjedbi povodom implementacije
sporazuma", navodi Savjet bezbjednosti Rusije."Podvučeno je da bi ukidanje (sporazuma) nanijelo ozbiljan udarac cijelom međunarodnom sistemu nuklearnog neširenja i kontrole oružja", dodaje se u saopštenju.

Kako navodi Savjet, Patrušev i Bolton su razgovarali i o mogućem produženju za pet godina još jednog ključnog sporazuma SAD i Rusije o kontroli naoružanja - Sporazuma Novi START koji je stupio na snagu 2011. godine, a ističe 2021. godine.

AFP je prenio da je Bolton poslije sastanka rekao da su ruski zvaničnici insistirali da Moskva ne krši sporazum INF, što Vašington tvrdi.

"Rusija je veoma čvrsto naglasila i da ne namjerava da krši Sporazum INF", rekao je Bolton u izjavi ruskom listu "Komersant", i dodao: "Odnosno, rekli su: Vi (SAD) kršite Sporazum!".

"Ne možeš prisiliti nekoga da posluša ako taj smatra da nije kriv", dodao je on i podvukao da je Sporazum INF "završio svoj put"."Nije povlačenje iz Sporazuma uzrok problema, već je problem činjenica da Rusija djeluje u suprotnosti sa Sporazumom", rekao je Bolton. SAD ne žele da budu jedina zemlja koja poštuje taj sporazum, rekao je on, pominjući uporedo "vrlo stvarnu prijetnju" Kine, prenosi AFP.

Bolton je potom razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovov, a s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom sastaće se danas.Agencija TASS je prenijela da su, po saopštenju Ministarstva inostranih poslova, Lavrova i Bolton 90 minuta iza zatvorenih vrata razgovarali o "pitanjimaa strateške stabilnosti, stanju u Siriji, Ukrajini i Avganistanu, kao i o aspekti rješenja na Korejskom poluostrvu".

"Takođe su razgovarali o perspektivama saradnje naših zemalja, uključujući interes za nalaženje rješenja regionalnih sukoba, efikasnu
borbu protiv terorizma i održavanje strateške stabilnosti", piše u ruskom saopštenju.

Putinov portparol Dmitrij Peskov upozorio je danas da bi povlačenje SAD iz Sporazuma INF "učinilo svijet opasnijim mjestom".Peskov je naveo da će Rusija u tom slučaju morati da preduzme kontramere kako bi "povratila ravnotežu" i ponovio oštro negiranje Moskve da je na bilo koji način prekršila sporazum iz 1987. godine.

"Mi se kategorično ne slažemo s tvrdnjom da je Rusija prekršila Sporazum INF. Rusija je u potpunosti privržena odredbama sporazuma", kazao je Peskov.AP prenosi da je on dodao da Rusija dugo izražava zabrinutost zbog onoga što tumači kao kršenje sporazuma od SAD. Moskva optužuje Vašington da bi američki odbrambeni raketni kapaciteti u Rumuniji mogli da budu modifikovani u skladišta krstarećih raketa srednjeg dometa, zemlja-zemlja.

Portparolka NATO Oana Lungesku rekla je da je Alijansa kontuirano izražavala zabrinutost zbog ruskog raketnog sistema 9M729 koji može da nosi nuklearne bojeve glave."U odsustvu vjerodostojnog odgovora Rusije o novim raketama, saveznici vjeruju da bi
najvjerovatnija ocjena bila da Rusija krši sporazum INF", kazala je Lungesku.Ona nije komentarisala Trampovu prijetnju povlačenjem iz sporazuma, rekavši samo da "saveznici nastavljaju konsultacije".Evropska unija upozorila je Trampa da procijeni moguće posljedice napuštanja sporazuma starog više od 30 godina.Unija je saopštila da uz poziv Rusiji da se pridržava sporazuma, ohrabruje "SAD da razmotre posljedice mogućeg povlačenja iz sporazuma INF na sopstvenu bezbjednost, na bezbjednost svojih saveznika i cijelog svijeta".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš "još se nada da će se dvije zemlje angažovati kako bi riješile neslaganja", saopšteno je danas.Gutereš je pozvao SAD i Rusiju da riješe spor oko sporazuma INF, da produže važenje sporazuma Novi START i da preduzmu nove korake ka smanjenju nuklearnih zaliha.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније