Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

23. 10. 2018. 12:32 >> 12:11

BOJKOT ZBOG KAŠOGIJA

Ekonomski forum u Rijadu bez mnogih planiranih učesnika

Saudijski ekonomski forum počeo je danas u Rijadu, bez mnogih planiranih učesnika koji su otkazali dolazak poslije ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija ranije ovog mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Fjučr investment inišativ (Future Investment Initiative), čedo saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana počeo je bez svog pokrovitelja, prenio je Asošijetid pres.

Cilj foruma je da privuče strane investicije i pomogne stvaranju novih radnih mjesta potrebnih za mlado stanovništvo zemlje.

Forum je prošle godine bio glamurozan skup s prisustvom velikih međunarodnih kompanija. Ove godine su mnogi uticajni biznismeni i zvaničnici odustali od učešća pošto je Kašogi ubijen 2. oktobra.

Svi zapadni mediji koji su bili medijski sponzori foruma su se povukli - Njujork tajms (The New York Times), Si-En-En (CNN), Blumberg (Bloomberg), Si-En-Bi-Si (CNBC), Fajnenšl tajms (Financial Times) i Foks biznes netvork (Fox Business Network).

Od skupa su odustali ministri finansija SAD, Francuske i Holandije, britanski ministar trgovine, kao i predsjednik Svjetske banke i šefica Međunarodnog monetarnog fonda. Od biznismena su odustali direkor Džej-Pi Morgan Čejsa (JPMorgan Chase), Blekroka (Blackrock), Masterkarda (MasterCard), Simensa (Siemens), Ubera, Londonske berze i drugi.

Princ Mohamed bin Salman pokušao je da se distancira od ubistva, ali mnogi sumnjaju da čovjek koji važi za de fakto vladara Saudijske Arabije nije upoznat sa zločinom ili da je na neki način još upetljaniji u njega.

Turski mediji su javili da su članovi bin Salmanove pratnje na putovanjima u inostranstvo učestvovali u ubistvu i da su poslije telefonom zvali njegovu kancelariju.

Saudijska Arabije je nedjeljama tvrdila da je Kašogi živ i zdrav izašao iz konzulata, ali je u subotu priznala da je disidentski novinar ubijen u "tuči" u konzulatu.

Turski mediji i zvaničnici iznose mnogo užasniju verziju događaja - 15-člani saudijski tim došao je 2. oktobra u Istanbul, znajuči da će Kašogi doći u konzulat radi dokumenata za vjenčanje. Kada je ušao u konzulat, članovi tog tima su mu prišli, odsjekli prste, ubili ga, poslije čega su raskomadali njegovo tijelo.

Sa spekulacijama o Kašogijevoj smrti, doveden je u pitanje status princa Mohameda. On je prošle godine privukao veliku pažnju najavama da će ultrakonzervativno kraljevstvo voditi ka "umjerenom islamu", a najavio je i izgradnju futurističkog grada u pustinji u vrijednosti od 500 milijardi dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније