Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, agencije ]

23. 10. 2018. 14:03 >> 14:01

ERDOGAN SAOPŠTIO

"Rijad unaprijed isplanirao ubistvo Kašogija"

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su saudijski zvaničnici počeli da planiraju ubistvo novinara Džamala Kašogija danima prije nego što su ga ubili u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, negiravši tvrdnje Rijada da je do smrti došlo slučajno.

On je dodao da je tim iz konzulata prije ubistva vršio izviđanja i istraživanja na području Beogradske šume u Istanbulu.

Podsjetivši da su saudijske vlasti rekle da je tijelo ubijenog Kašogija predato nekom lokalnom saradniku, Erdogan je poručio da se mora otkriti ko je taj saradnik.

"Morate nam reći ko vam je taj saradnik", rekao je Erdogan.

Erdogan je u obraćanju poslanicima svoje stranke u turskom parlamentu zatražio od Saudijske Arabije da objavi identitete svih umiješanih u ubistvo, bez obzira na pozicije tih osoba, navodi Asošiejted pres.

Turski lider je zatražio od Rijada da omogući da osumnjičenima za ubistvo Kašogija bude suđeno pred turskim sudom, iako su saudijske vlasti navele da sprovode sopstvenu istragu i da će kazniti odgovorne.

"Svaljivanje krivice za takav incident na grupu pripadnika bezbjednosnih i obavještajnih službi neće zadovoljiti ni nas ni međunarodnu zajednicu", kazao je Erdogan.

On je dodao da je Saudijska Arabija načinila "važan korak priznanjem ubistva" i da se "sada očekuje od Rijada da izvede pred pravdu odgovorne, od najviše rangiranih do najnižeg nivoa".

Iako je Erdoganov govor najavljivan kao objavljivanje "gole istine" o ubistvu Kašogija, on je zapravo samo ponovio informacije iz anonimnih izvora koje su kružile po turskim medjima u danima poslije nestanka kolumniste Vašington posta.

Erdogan je, međutim, nastavio da vrši pritisak na Rijad da osumnjičenima bude suđeno u Turskoj i da i nalogodavci ubistva moraju da budu kažnjeni.

"Svi prikupljeni dokazi pokazuju da je Džamal Kašogi žrtva divljačkog ubistva. Zataškati takvo divljaštvo povrijedilo bi ljudsku savjest", dodao je predsjednik Turske.

Erdogan u govoru nije pomenuo moćnog saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, iako su zvaničnici povezani s kraljevskom porodicom dovođeni u vezu s ubistvom Kašogija.

Saudijska Arabija je u subotu saopštila da je Kašogi umro tokom "tuče" u Konzulatu i da je zbog toga uhapsila 18 osoba, ali nije priznala tvrdnje Ankare da je novinar mučen, ubijen i raskomadan, niti da je grupa od 15 osoba poslata u Istanbul da ga ubije. Kašogi je posljednji put viđen 2. oktobra, kako ulazi u saudijski konzulat po dokumenta za ženidbu.

Poslije te objave Rijada, zvaničnici više država i međunarodnih organizacija izrazili su sumnju u saudijsku verziju događaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније