Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

25. 10. 2018. 16:28 >> 16:05
1

ZBOG UBISTVA KAŠOGIJA

EP usvojio rezoluciju o sankcijama Rijadu

Evropski parlament (EP) ocijenio je danas da je "malo vjerovatno" da je ubistvo novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu počinjeno bez znanja saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana.

Evropska unija (EU) i zemlje članice treba da budu spremne za uvođenje "ciljnih sankcija", navodi se u rezoluciji koju je Evropski parlament usvojio sa 325 glasova.

Parlament je zatražio i embargo na oružje na nivou EU.

"Apsolutna kontrola koju Muhamed bin Salman al Sauda ima nad svojom službom bezbjednosti čini nevjerovatnim hipotezu da je operacija sprovedena bez njegovog znanja i van njegove kontrole", navodi se u rezoluciji.

Evropski parlament smatra da je ubistvo Kašogija počinjeno u kontekstu "talasa velikih razmjera represije nad aktivistima za ljudska prava, advokatima, novinarima, piscima i blogerima".

Takva rapresija je intenzivirana od kada je saudijski prestolonasljenik pojačao kontrolu nad službom nacionalne bezbjednosti, dodaje se u rezoluciji.

Kašogi (59) ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gdje je otišao po dokumente za vjenčanje s turskom državljankom.

Rijad je u prvoj reakciji saopštio da je Kašogi napustio konzulat, da bi kasnije pod međunarodnim pritiskom naveo da je novinar izgubio život u tuči u konzulatu. Turski mediji su prije toga prenijeli da je novinar mučen prije smrti.

Evropski parlament je pozvao saudijske vlasti da kažu gdje se nalazi tijelo novinara podsjećajući da "sistematska praksa prisilnih nestanaka i vansudskih pogubljenja" predstavlja zločin protiv čovječnosti.

U rezoluciji se takođe poziva na pokretanje međunarodne, nezavisne i nepristrasne istrage o okolnostima ubistva novinara koji je kritikovao saudijske vlasti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније