Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

26. 10. 2018. 23:35 >> 23:14

POSREDSTVOM EGIPTA

Postignuto razumijevanje između Izraela i Hamasa

Izrael i palestinski Hamas su, zahvaljujući posredovanju Egipta, postigli razumijevanje koje bi moglo okončati nerede na granici pojasa Gaze, objavio je jutros arapski list Al–Hajat.

List koji se izdaje u Londonu navodi da bi Hamas mogao zaustaviti kampanju protesta, nazvanu "Marš povratka", tokom koje su Palestinci od kraja marta masovno protestovali jednom nedjeljno, a odnedavno i češće, tražeći ukidanje izraelske i egipatske blokade Gaze i povratak na sadašnju izraelsku teritoriju.

Izrael je zauzvrat pristao da ublaži neka ograničenja posebno ona koja se tiču infrastrukturnih projekata pod sponzorstvom UN.

U sklopu razumijevanja ta zemlja će dopustiti da materijal za te projekte transportuje u pojas Gaze preko graničnog prelaza Kerem Šalom. Takođe će proširiti ribolovnu zonu u dijelu Sredozemnog mora u pojasu Gaze.

Izvještaj o postizanju razumijevanja objavljen je u vrijeme kada su Egipat i UN vršili pritisak na Izrael da obnovi zatišje i spriječi veliku vojnu operaciju nakon sastanka u četvrtak s izraelskim zvaničnicima.

Egipatski obavještajni zvaničnici bili su ne samo u Jerusalimu već su posjetili i pojas Gaze i Ramalu na Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko nedjelja i to nekoliko puta.

Za to vrijeme su se sastali s liderima islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom, Ismailom Hanijeom i Jahja Sinvarom, najmanje četiri puta.

Oni su se protekle nedjelje sastali i sa predstavnicima drugih palestinskih frakcija u pojasu Gaze i navodno rekli da su zahvaljujući uloženim naporima spriječili da izbije rat između Izraela i Hamasa, sugerišući da i te frakcije moraju biti posvećene postignutom razumijevanju.

Frakcije su na to pristale, piše Al-Hajat i dodaje da će Izrael dozvoliti isporuku više goriva i struje u pojas Gaze.

Uz to su egipatski zvaničnici predstavili predlog rukovodstvu Palestinske uprave koje je izrazilo protivljenje svakom sporazumu između Izraela i jedne od palestinskih frakcija bez njihovog učešća i potpisa kao jedinog legitimnog predstavnika palestinskog naroda.

Hamas i Izrael su ratovali tri puta u posljednjoj deceniji, a u proteklih pola godine nekoliko puta su se našli na ivici novog velikog sukoba.

U palestinskim protestima je za to vrijeme poginulo oko 160 Palestinca, prema podacima Asošiejted presa, dok je na izraelskoj strani poginuo jedan vojnik od palestinskog snajpera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније