Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

26. 10. 2018. 15:08   >>  14:46

SAUDIJSKI TUŽILAC STIŽE U TURSKU

Erdogan pita Saudijce gdje je Kašogijevo tijelo

Saudijski zvaničnici koji su ubili novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu moraju da otkriju gdje je njegovo tijelo, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je rekao i da će glavni saudijski tužilac doći u Tursku u nedjelju o okviru istrage o smrti novinara i da će se sastati sa svojim turskim kolegama.

Saudijski tužioci juče su saopštili da je ubistvo Kašogija izvedeno s predumišljajem, pozivajući se na turske dokaza, i time mijenjajući još jednom saudijsku verziju ubistva novinara, istaknutog kritičara prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

Turska ima dodatne informacije i dokaze o ubistvu koje su počinili saudijski zvaničnici poslije Kašogijevog ulaska u konzulat 2. oktobra i kasnije će ih otkriti, rekao je Erdogan ali nije iznio detalje.

"Nema razloga za žurbu", rekao je on ukazujući da se Turska sprema da zadrži pritisak na Saudijsku Arabiju koja pokušava da nađe načine da izađe iz krize izazvane ubistvom novinara.

Rijad je u prvoj reakciji saopštio da je Kašogi napustio konzulat, da bi kasnije pod međunarodnim pritiskom naveo da je novinar izgubio život u tuči u konzulatu. Turski mediji su prije toga prenijeli da je novinar mučen prije smrti u konzulatu.

"Jasno je da je ubijen, ali gdje je telo? Morate da pokažete tijelo", rekao je Erdogan danas u obraćanju vođama turske vladajuće stranke.

Erdogan je kritikovao prvobitne saudijske tvrdnje da je Kašogi napustio konzulat nepovrijeđen pošto je otišao da traži dokumenta potrebna za planirano vjenčanje sa svojom turskom vjerenicom. Vjerenica ga je čekala ispred konzulata i prijavila da nije iz njega izašao.

"Šta, on bi napustio konzulat i ne bi poveo svoju vjerenicu sa sobom? Takve djetinjaste izjave su nespojive sa državničkim ponašanjem", rekao je Erdogan i pozvao Saudijsku Arabiju da preda 18 osumnjičenih za koje su saudijci naveli da su ih uhapsili i da će kazniti za taj zločin.

Erdogan je rekao da ako Saudijci ne mogu da ih navedu da progovore neka ih predaju Turskoj koja će ih izvesti pred sud.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније