Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

29. 10. 2018. 08:46 >> 08:24

KANDIDAT DESNICE

Bolsonaro novi predsjednik Brazila

Brazilci su u drugom krugu predsjedničkih izbora za novog šefa države izabrali kandidata krajnje desnice Žaira Bolsonara, uprkos brojnim upozorenjima da će taj bivši kapetan vojske ugroziti demokratiju u zemlji.

Bolsonaro je na jučerašnjim izborima osvojio 55,4 odsto glasova, a njegov protivkandidat, ljevičar Fernando Hadad 44,4 odsto glasova izašlih građana, navodi Asošiejted pres.

Predsjednička trka pokazala je duboku podijeljenost brazilskog društva koju odražavaju oprečne vizije budućnosti dvojice kandidata, a izbori su održani u sijenci korupcijskih skandala i napada nožem na Bolsonara usred kampanje, zbog kojeg je hitno operisan i zadržan u bolnici 23 dana.

Novoizabrani predsjednik, koji je u parlamentu proveo 27 godina, pristalicama se obratio iz svoje kuće u Rio de Žaneiru putem televizije i podsjetio da je jedva preživio napad nožem u kampanji.

"Prvo želim da zahvalim Bogu", rekao je Bolsonaro.

On je takođe obećao da će štititi ustav i ujediniti duboko podijeljeno društvo.

"Ova zemlja pripada svima nama, Brazilcima po rođenju ili po srcu, Brazil različitih mišljenja, boja i orijentacija", rekao je Bolsonaro, čitajući s papira.

Poslije više izbornih ciklusa u kojima su pobjeđivali kandidati Radničke partije, Bolsonarova pobjeda znači i snažno okretanje Brazila udesno.

Kao i drugi desničari koji su nedavno došli na vlast širom svijeta, i Bolsonaro je popularnost izgradio kombinacijom oštre, često nasilne retorike i krajnje desnih pozicija.

On je u kampanji obećavao da će "očistiti" Brazil od kriminala i ponovo uspostaviti "tradicionalne vrijednosti", ali je navodio i da će poštovati ustav i građanske slobode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније