Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

30. 10. 2018. 08:30 >> 08:17

ASANŽ IZJAVIO

"Ekvador hoće da me preda SAD-u"

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je da Ekvador pokušava da ukine njegov azil u ambasadi te zemlje u Londonu i preda ga SAD.

Kao dokaz, Asanž je pomenuo nova pravila ponašanja unutar ambasade Ekvadora koja su mu izrečena, prenosi Rojters.

Osnivač Vikiliksa, koji se od 2012. nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, na saslušanju je u Kitu putem telekonferencije, na kojem pokušava da ospori vladu Ekvadora koja zahtijeva od njega da plati ljekarske i telefonske račune i bolje vodi računa o svojoj mački.

Asanž je na saslušanju istakao da je predsjednik Ekvadora Lenjin Moreno već odlučio da mu ukine azil, ali da još nije zvanično dao naređenje, prenosi Rojters.

Državni advokat ekvadorske vlade Indigo Salvador nije direktno odgovorio na Asanžove tvrdnje.

Salvador je prošle nedjelje izjavio da je Asanž dobrodošao da ostane u ambasadi pod novim pravilima, a da su mu vlasti Velike Britanije u avgustu obećale da Asanž neće biti izručen ukoliko napusti ambasadu.

Osoblje ekvadorske ambasade se žalilo da je Asanž vozio skejt u hodnicima ambasade, igrao fudbal na travnjaku i da se bezobrazno ponašao prema obezbjeđenju.

Ekvadorska vlada se požalila i na njegovo komentarisanje osjetljivih političkih problema u drugim državama, uključujući i objavu članaka u kojima se Asanž bavio separatističkim pokretom u Kataloniji.

Salvador je istakao da nova pravila za cilj imaju da se izbore sa ovim vidovima ponašanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније