Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

30. 10. 2018. 22:40   >>  22:21 1

POKRENUTA PROMJENA

Grčka: U Ustavu razdvajaju crkvu i državu

Premijer Grčke Aleksis Cipras je danas na sjednici poslaničke grupe svoje stranke SIRIZA objelodanio sadržinu predloga za reviziju Ustava, u kojem je najkrupnija tačka oprezan korak ka novom odnosu crkve i države koje u Grčkoj nijesu razdvojene.

"Država i Crkva imaju zrelosti, mudrosti i osjetljivosti da prihvate ispravljanje svog odnosa. Došlo je vrijeme da se Ustavom eksplicitno učvrsti vjerska neutralnost grčke države sa svim što to podrazumijeva - regulatorno i u praksi", rekao je premijer Grčke, prenosi Beta.

Druga predložena izmjene Ustava kojih je ukupno 15, jeste ustavno uspostavljanje proporcionalnog izbornog sistema koji je u Grčkoj sada mješovit i može se mijenjati zakonom.

Treća predložena novina je da se smjenjivanje vlade oteža uvođenjem u Ustav "konstruktivnog izglasavanja nepovjerenja" vladi, tako što Skupština ne može prihvatiti ni predlog za glasanje o tome, sem ako unaprijed, prije glasanja o povjerenju, nema nekog drugog kandidata za predsjednika vlade, umjesto onoga o povjerenju u koga treba da glasa.

Cipras je rekao da to "stvara političku stabilnost, pošto se otežava da dođe do prijevremenog prestanka mandata, stvarajući uslove za četvorogodišnje političke cikluse, bez taktiziranja i uticaja vaninstitucionalnih političkih centara".

Sljedeći predlog za izmjenu Ustava Grčke je da se uvede da predsjednik vlade može biti samo neko od poslanika, odnosno, kako je rekao Cipras, "predsjednika Vlade nužno mora birati grčki narod", da bi se "izbjeglo ponavljanje vanrednih političkih prilika u kojima se za premijere postavljaju oni koji nijesu prošli kroz muku narodnog glasanja", dodao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније