Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

31. 10. 2018. 14:26 >> 15:51

SLIJEDE PRIMJER SAD I MAĐARSKE

Austrija neće potpisati globalni pakt o migracijama

Austrijska vlada je danas saopštila da neće potpisati globalni pakt o promovisanju bezbjedne i uredne migracije, navodeći zabrinutost za nacionalni suverenitet.

Konzervativni kancelar Sebastijan Kurc je prošlog decemba došao na vlast u koaliciji s nacionalističkom i antimigrantskom Slobodarskom partijom. Austrija trenutno predsjedava Evropskom unijom a Kurc je sprečavanje neregulisanih migracija postavio kao prioritet.

Pakt je usaglašen u julu ali nije pravno obavezujuć. Trebalo bi da bude formalno usvojen na sastanku u Marakešu 11. i 12. decembra.

Austrijska državna agencija je prenijela da su Kurc i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe rekli da Austrija neće potpisati dokument ni poslati zvaničnog predstavnika u Marakeš. Kao razloge su, pored ostalog, naveli bojazan od mogućeg gubljenja razlike između legalnih i nelegalnih migracija.

"Migracija nije i ne može biti ljudsko pravo. Niko ne može dobiti pravo na migraciju zbog klime ili siromaštva", rekao je Štrahe, lider Slobodarske partije.

U septembru 2016. su 193 članice UN, među kojima i SAD, usvojile deklaraciju u kojoj se navodi da nijedna zemlja ne može sama da se izbori s međunarodnim migracijama i saglasile se počnu proces koji je doveo do usvajanja globalnog pakta.

Međutim, SAD su prošlog decembra obustavile učešće u pregovorima, navodeći da su brojne odredbe dokumenta "u neskladu s imigracionom i izbegličkom politikom" vlade predsjednika Donalda Trampa.

U julu je povlačenje najavila i Mađarska, a šef diplomatije Peter Sijarto je tada rekao da je pakt protivan mađarskim interesima jer, iako ima neke pozitivne ciljeve, poput borbe protiv trgovine ljudima, smatra migracije nezaustavljivim i pozitivnim fenomenom koji zaslužuje podršku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније