Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

01. 11. 2018. 11:16 >> 10:53

GAZA

Nestašica guma pogodila vozače, ali ne i demonstrante

Palestinci u pojasu Gaze suočavaju se s nestašicama otkako je prije više od jedne decenije uvedena izraelska i egipatska blokada.

Nedostajalo im je skoro sve, od čokolade, do ljekova, goriva i građevinskog materijala.

Poslije šest mjeseci od početka protesta protiv blokade nedostaje im i nešto neuobičajeno, automobilske gume.

Gume su važne onima koji obično jednom nedjeljno protestuju duž granice pojasa Gaze i Izraela.

Demonstranti pale stare gume kako bi gust crni dim onemogućio izraelskim snajperistima da vide Palestince koji bacaju kamenice i zapaljive bombe prema izraelskim vojnicima s druge strane granične ograde.

Izrael je odgovarajući na proteste, između ostalog, zaustavio uvoz guma u pojas Gaze zbog čega su cijene skočile i primorale vozače da pronalaze kreativna rješenja kako bi mogli da voze.

Taksista Kaled Hamad nema rezervnih guma u svom prtljažniku, a one koje koristi su istrošene i može da priušti da zamijeni samo dvije i to polovnim gumama koje nijesu čak ni standardne veličine. On ovih dana zarađuje 11 dolara dnevno, kako tvrdi.

Zabrana uvoza guma nije imala efekta na demonstrante koji se oslanjaju na stare ostavljene u garažama, pored puteva i na poljima širom pojasa. Biznismenima je međutim nanijeta velika šteta.

Cijena dvije gume porasla je sa 120 na 300 dolara od početka zabrane, što je velika suma za tu osiromašenu teritoriju.

Petnaest distrubutera bilježi gubitke od dva miliona dolara do sada, zbog guma koje su kupovali od izraelskih kompanija i cijena skladištenja za isporuke koje stoje u izraelskim lukama.

Protesti koje predvodi islamski ekstremistički Hamas podstaknuti su teškim uslovima života zbog blokade.

Nezaposlenost je premašila 50 odsto, a struje ima samo nekoliko sati na dan. Izrael i Egipat su uveli blokadu nakon što je Hamas koji se protivi postojanju jevrejske države preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze 2007. godine, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu.

Sada jedan Palestinac u izbjegličkom logoru Džabalija prodaje gume za motor za koje tvrdi da se ne mogu probušiti i da bi to dokazao zabada u njih nož i eksere, a odbija da kaže čime ih je ispunio.

Oni koji voze automobile koriste gume koje imaju dokle god je moguće. Neki biznismeni su uspjeli da dopreme gume iz Egipta, što je donijelo privremeno olakšanje, ali ih i dalje malo ko kupuje, uglavnom samo oni čiji prihodi zavise od vozila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније