Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

02. 11. 2018. 10:45 >> 10:22

U AUSTRIJI ODLUČNI

Izlaze iz sporazuma UN o migracijama

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe istakao je da je Austrija odlučila da istupi iz sporazuma Ujedinjenih nacija o migraciji, jer je apsurdno da migracija bude ljudsko pravo.

Hajnc Kristijan Štrahe je u intervjuu televiziji "Oe24", rekao da je suverenitet Austrije najviši prioritet vlade.

"To je odlučujuće. Ako analiziramo sporazum o migraciji, on sadrži tačke koje su dijametralno u suprotnosti sa našim programom vlade. Zbog toga smo, nakog dužeg provjeravanja i analize odlučili da istupimo. Time štitimo suverenitet Austrije i to je naša obaveza prema našim građanima", naglasio je austrijski vicekancelar.

Štrahe je istakao da se zvaničan Beč ne orijentiše prema tome kako odlučuju druge zemlje, napominjući da sporazum više ne pravi razliku između ilegalne i legalne migracije.

"U njemu možete pročitati da migracija treba da postane ljudsko pravo. Međunarodno pravno ne postoji pojam migracije. To je samo jedna tačka koja nije jasno definisana u sporazumu. Takođe se govori i o tome da kod iregularne migracije može nastati legalnost. Čak i o pravu na socijalno osigiuranje se govori, kao i opcijama naseljavanja u slučaju klimatskih promjena i siromaštva. U sporazumu se govori i o zabrani grupnog protjerivanja. To su sve stvari do kojih se ne smije", naglasio je Štrahe.

Istakao da je taj sporazum pokušaj da se migrantima omoguće nova prava, koja Austrija ne želi.

"Ne želimo nikakvo ljudskog pravo na migraciju, jer je to apsurdno", poručio je Štrahe koji kaže da ga ne brine što će zbog takve odluke Austrija da bude kritikovana.

Za razliku od par drugih, Austrija je, kaže, dosljedna.

"Međutim, nismo ni sami, ima i drugih zemalja koji sporazum posmatraju ne samo kritički, već nisu pristupili kao što su SAD, Mađarska i Australija", ukazao je vicekancelar.

Rekao je da mu se sviđa politika koju primjenjuje Austrijalija, kada je riječ o migraciji, i koja je za Austriju uzor kako treba zaštititi Evropu od ilegalne migracije.

"Pored toga postoje i druge zemlje koje kritički posmatraju sporazum UN. Poljska, na primjer, razmišlja da ga ne prihvati, u Italiji se vodi diskusija, kao i u Danskoj", podsjetio je Štrahe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније